2013. godina >>>  

Zaklada hrvatskog državnog zavjeta organizirala je Okrugli stol


Zagreb

19.03.2013.


„POREZ NA NEKRETNINE – PRAVDA ILI NEPRAVDA?“
Zaklada hrvatskog državnog zavjeta organizirala je danas okrugli stol u Europskom domu na temu prijedloga poreza na nekretnine.

Okrugli stol otvorio je Srećko Prusina, ravnatelj Zakladne uprave Zaklade hrvatskog državnog zavjeta koji je tom prilikom rekao: „Najava ministra financija RH da će u saborsku proceduru uputiti Zakon o porezu na nekretnine zauzima veliku pažnju stručne i šire javnosti. O čemu se zapravo radi? Što nam donosi zakon? Hoćemo li njegovim donošenjem postati siromašniji? Hoćemo li aktivirati nekretnine? Kako riješiti imovinsko-pravne odnose? Zbog tih i takvih dvojbi mi u Zakladi hrvatskog državnog zavjeta, zakladi Hrvatske demokratske zajednice, odlučili smo organizirati ovaj Okrugli stol i otvoriti javnu raspravu jer zadaća Zaklade i jeste podupiranje demokracije i kulture dijaloga u društvu.“

Sudionici su bili renomirani stručnjaci: prof. dr. sc. Drago Jakovčević, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Željko Lovrinčević, Ekonomski institut Zagreb, prof. dr. sc. Nikola Mijatović, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Domagoj Ivan Milošević, zastupnik u Hrvatskom saboru, Goran Soldo, tajnik Odbora za gospodarstvo HDZ-a.

Zaključci Okruglog stola:

1. Recesija je pogrešno vrijeme za uvođenje poreza na nekretnine. Predloženi zakon je tehnički loš, neprovediv i dovest će do mnogih anomalija, djelovat će prorecesijski umjesto antirecesijski.

2. U zemljama u kojima je uveden, učinci poreza na nekretnine su bili jako loši. Uvođenje poreza na nekretnine imat će negativan utjecaj na tržište nekretnina, dovest će do pada cijena nekretnina, pada osobne potrošnje i dohotka.

3. On nije porez na bogatstvo i bogate nego u korist bogatih jer kao osnovicu ne uzima ukupnu vrijednost imovine već samo broj nekretnina. Utjecat će i na smanjenje imovinske supstance poreznih obveznika.

4. Negativno će utjecati na bilance poslovnih banaka i dovest će do destabilizacije bankarskog sustava.

5. Porez na imovinu treba podrazumijevati što širu poreznu osnovu sa što širim poreznim stopama,a ne vrlo usku osnovu sa što dubljim poreznom stopom kao što je slučaj s ovim prijedlogom.

Moderator ovoga skupa bio je dr.sc. Goran Marić.

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.