2013. godina >>>  

Okrugli stol na temu „Razvojni potencijali Dalmacije – investicije u funkciji gospodarskog rasta i zapošljavanja“


U organizaciji Zaklade hrvatskog državnog zavjeta održan je okrugli stol na temu „Razvojni potencijali Dalmacije – investicije u funkciji gospodarskog rasta i zapošljavanja“.


Split

16.05.2013.


Uz vodstvo HDZ-a na čelu s predsjednikom Tomislavom Karamarkom te aktualnog župana Splitsko-dalmatinske županije Antu Sanadera, u radu okruglog stola sudjelovali su Đuro Njavro, Domagoj Ivan Milošević, Zlatko Ževrnja, Stjepan Šterc, Hrvoje Marušić, Rino Jelić i Marko Kolaković, a raspravu je moderirala dr. Ozana Ramljak.

Okrugli stol otvorio je Srećko Prusina, ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta koji je pritom rekao: „Zahvaljujući svojoj klimi, prometnom položaju i obrazovanoj radnoj snazi, Grad Split, Splitsko – dalmatiska županija i Dalmacija u cijelosti mogu i moraju bolje.

Otvaraju se mnoge mogućnosti poput dodanih vrijednosti u turizmu, obnovljivih izvora energije i novih industrija. Za realizaciju su potrebne investicije.“

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u svom obraćanju kritizirao je katastrofalne poteze aktualne vlasti koja, kako je rekao, ne nudi ništa osim demagogije.

Karamarko je istaknuo kako će HDZ sa svojim gospodarskim programom otvoriti prostor gospodarstvenicima s inicijativom.

Dr. Đuro Njavro u svom uvodnom govoru istaknuo je platformu koja će počivati na privatnoj inicijativi. „Država treba dati jasna pravila igre koja se neće mijenjati svaki čas. Sve drugo je na nama, našim ambicijama, sposobnostima i inicijativama“.

Ako želi gospodarski napredovati Hrvatska mora imati rast BDP-a bar 4 %. Istaknuo je gospodarsku zonu Podi Zapad u Dugopolju kao primjer uspješnosti koji treba primijeniti po cijeloj Hrvatskoj. Na „ljestvici lakoće poslovanja“ RH je na 84. Mjestu, zaključio je Njavro.

Domagoj Ivan Milošević kako nam je jedino gospodarski sektor turizma uspješan te kako nas svi po tom prepoznaju.

„Po turizmu smo svjetski priznati i poznati. To je jedini gospodarski sektor koji raste i razvija se. Privatni sektori i poduzetništvo su važni, kao razvijanje koncepta razvoja malih obiteljskih hotela za što postoje ulagači. Zapitajmo se kakao bi danas izgledao hrvatski turizam da nije bilo arapskog proljeća ili da Grčka i Španjolska nisu u ovakvoj krizi.“, kazao je Milošević.

Nakon pojedinačnih izlaganja, pedesetak nazočnih poduzetnika je imalo prigodu postavljati pitanja i dati konkretne prijedloge za učinkovitiju vlast i bolju budućnost Splita, Dalmacije i Hrvatske.

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.