2013. godina >>>  

Održan okrugli stol “Nezaposlenost mladih u Hrvatskoj“


Zagreb

16.07.2013.


Zaklada hrvatskog državnog zavjeta u suradnji s Mladeži Hrvatske demokratske zajednice u Europskom domu u Zagrebu organizirala je okrugli stol pod nazivom: “Nezaposlenost mladih u Hrvatskoj“.
Parole kao što su „Na mladima svijet ostaje“ ili „Mladi su naša budućnost“ često se mogu čuti i od političara i u medijima, ali kakva je zapravo naša realnost?
Danas je Hrvatska jedna od sedam europskih zemalja s najvišom nezaposlenošću mladih sa stopom od 30,7 posto, čime se popela na treće mjesto europske crne liste.
Upravo je zato u jednoj od posljednjih studija Svjetske banke istaknuto da su u Hrvatskoj najveće žrtve krize mlađi od 35 godina.
Mladi su danas u Hrvatskoj „izgubljena generacija“ i to ne samo u egzistencijalnom smislu već i u smislu potpunog gubitka povjerenja u hrvatske institucije vlasti koje umjesto perspektive nude jeftinu demagogiju. O tim i drugim temama svoja mišljenja iznjeli su panelisti: Ivan Bota, nezaposleni politolog , Boris Kunst, savjetnik u uredu Potpredsjednika Hrvatskog sabora, Višeslav Raos, Veleučilište VERN', Centar za politološka istraživanja, Danko Relić, nezaposleni doktor medicine, dr.sc. Stjepan Šterc, Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Mladen Vedriš, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Prilikom dobrodošlice, u ime organizatora, Josip Bilaver, predsjednik Mladeži HDZ-a naglasio je: „Mladež HDZ-a prepoznaje gorući problem mladih ljudi u RH, a to je nezaposlenost i u budućem radu ćemo najviše vremena i aktivnosti posvetiti pronalaženju rješenja tog problema.“ Zaključak okruglog stola iznio je Srećko Prusina, ravnatelj Zakladne uprave Zaklade hrvatskog državnog zavjeta koji je naglasio: „Hrvatska se mora hitno pozabaviti problemom nezaposlenosti među mladima. Moramo spasiti čitavu generaciju uplašenih mladih ljudi. Imamo sjajnu obrazovanu generaciju koja je na čekanju. To je neprihvatljivo. Organiziranjem ovog okruglog stolaželjeli smo potaknuti javnu raspravu i institucije Vlade RH da konačno osmisle strategiju i pokrenu se s mrtve točke. Ako ne znaju, neka pitaju ili samo pogledaju kako to rade oni koji se uspješno nose s tim problemom ili neka priznaju da ne znaju i maknu se.“
Okrugli stol je moderirala Ozana Ramljak.

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.