2013. godina >>>  

PREMINUO PREDSJEDNIK EPP-a i CES-a WILFRIED MARTENS


Zagreb

11.10.2013.


Predsjednik Europske pučke stranke i predsjednik Centra za europske studije Wilfried Martens preminuo je 9. listopada 2013. u svom domu u Belgiji.

Predsjednik Martens bio je jedan od osnivača Europske pučke stranke (EPP), Europske unije i Centra za europske studije, krovne političke demokršćanske zaklade. S nevjerojatnom energijom radio je na promicanju demokršćanskih vrijednosti u Europi, kao i na izgradnji zajednice europskih narodnjačkih i demokršćanskih stranaka, Europske pučke stranke. Uživao je veliki ugled među predsjednicima država i vlada i liderima stranaka Europske unije i šire.

Wilfried Martens bio je predsjednik Vlade Belgije (1979. – 1992.), predsjednik EPP-a (1990. – 2013.), predsjednik Kluba zastupnika EPP-a (1994. – 1999.) i predsjednik Centra za europske studije (2007. – 2013.).

Predsjednik Martens bio je veliki i nepokolebljivi prijatelj Hrvatske, HDZ-a i Zaklade hrvatskog državnog zavjeta. Neumorno se zalagao za što brže hrvatsko članstvo u EU, a ZHDZ je, zahvaljujući njegovoj inicijativi, članica Centra za europske studije od 2007. godine.

Ideje ujedinjene Europe, nastale na demokršćanskim temeljima, njegova energija, upornost i razboritost, obvezuju nas da nastavljamo ići i dalje njegovim putem ujedinjene Europe.

Počivao u miru Božjem.

Pogreb predsjednika Martensa bit će u subotu, 19. listopada 2013. u 11:00 sati u Ghentu, Belgija.

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.