2013. godina >>>  

Svehrvatski gospodarski forum


Zagreb

13.12.2013.


Zaklada hrvatskog državnog zavjeta organizirala je Svehrvatski gospodarski forum u zagrebačkom hotelu Westin. Forum je okupio gospodarstvenike, menadžere, poduzetnike i znanstvenike koji su raspravljali o aktualnom hrvatskom gospodarskom trenutku i mogućnostima za poticanje gospodarskog rasta.

Na Forumu je sudjelovalo više od 800 sudionika iz Hrvatske i svijeta.

Otvarajući Forum, Srećko Prusina, ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, citiravši prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana, naglasio je da sami odlučujemo o sudbini svoje Hrvatske.

Obraćajući se prisutnima, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko osvrnuo se na lošu ekonomsku situaciju u koju nas je dovela diletantska Kukuriku koalicija.

„Jučer ujutro, kada sam tražio podatake o broju nezaposlenih, rečeno mi je da ih ima nešto više od 357 tisuća. Međutim, već poslije podne istog dana, pri kraju radnog vremena, na stranicama Zavoda za zapošljavanje objavljen je podatak da ih ima 358.808. Toliko je, prema službenim evidencijama, jučer naših sugrađana tražilo posao. To je zbroj stanovnika Splita i Rijeke. Zamislite, grad Split i grad Rijeka danas šeću bez posla u našoj domovini. (…) Osam kvartala za redom tonemo sve dublje i dublje. Dakle naš BDP pada osam kvartala za redom. (…)

A osim svih ovih poražavajućih činjenica, spomenuo bih i jednu koju možemo staviti u rubriku „vjerovali ili ne“. Republika Hrvatska je od 1. srpnja 2013. u europski proračun uplatila više od 1,6 milijardi kuna, a od 450 milijuna eura - dakle, 3,5 milijardi kuna - koje su nam odobrene iz europskih fondova za prvih pola godine članstva, nismo iskoristili ništa. Niti jedan euro, nijedne lipe.“

Pored ostalih, na Forumu su nastupili Robin Harris, savjetnik bivše britanske premijerke Margaret Thatcher, Joachim Pfeiffer, predstavnik za gospodarstvo Kluba zastupnika CDU/CSU u njemačkom Bundestagu, Ivo Banac sa Sveučilišta Yale, poduzetnici Gjuro Gavrilović i Nenad Bakić, analitičar Velimir Šonje, saborski zastupnici Domagoj Milošević i Martina Dalić, zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić, zatim Đuro Njavro i Marko Kolaković te moderatori Andrew MacDowell iz Financial Timesa, Matthias Kamp iz Wirtschafts Wochea, Željko Kardum i Ozana Ramljak.

YouTube video - kliknite ovdje…

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.