2016. godina >>>  

"REGIONALNA LJETNA ŠKOLA 2016."


Struga, Makedonija

Od 12.09. do 16.09.2016.


Ured Zaklade Konrad Adenauer u Makedoniji u suradnji s Centrom za europske studije Wilfred Martens i Euro Balkan Institutom iz Skopja organizirao je tradicionalnu Regionalnu ljetnu školu pod nazivom "RELIGION, ETHNICITY AND NATIONALISM”.

Škola je održana u Strugi od 12. do 16. rujna, a na njoj su sudjelovali mladi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Crne Gore, Albanije i Makedonije.

U okviru programa postignut je i cilj umrežavanja mladih s ovih područja kojima je pružena prilika za interakciju i izmjenjivanje iskustava kroz zanimljiva i nadahnuta predavanja govornika iz država Jugoistočne Europe. Interaktivno predavanje na temu: "Religious Beliefs, Practices and Commitment: Youth, Politics and Religion" održao je Kristijan Sedak, asistent na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Ključne teme o kojima se raspravljalo na ovoj konferenciji bile su – Status manjinskih religija, Država i religija, višedimenzionalni odnos - komparativna analiza, Borba protiv ekstremizma uz pomoć medija, Izazovi za sekularizam i modernu demokratsku državu, Kulturna raznolikost, etnički identitet i održivi razvoj, Etnička pripadnost i rast religijskog radikalizma - pitanje sigurnosti u Jugoistočnoj Europi, Pravo na slobodu vjeroispovijesti i uvjerenja, Migrantska kriza kao poticaj za rast nacionalizma u Europi, Općine na udaru izbjegličke krize, Europske integracije - katalizator za ugošćivanje vjerskih i etničkih razlika, Multikulturalizam, raznolikost i državljanstvo: europski pristup, Građanska inicijativa za uzajamno poštovanje - doprinos za trajni mir, Vjerska uvjerenja, praksa i obveze: Mladi, politika i religija, Iz sukoba u susret kroz dijalog.

Polaznici su imali priliku upoznati se s djelovanjem pravoslavne, islamske, živovske katoličke i protestantske vjerske zajednice u Makedoniji.

U ime Zaklade hrvatskog državnog zavjeta na Regionalnoj ljetnoj školi sudjelovao je Mate Ćurić, alumnist Političke akademije.

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.