2016. godina >>>  

Trening pregovaračkih vještina (Negotiation Skills Training), Robert Schuman Institut


Budimpešta

Od 24.02. do 26.02.2016.


Robert Schuman Institut (RSI), pod pokroviteljstvom Mađarske civilne zaklade, organizirao je 24.-26. veljače 2016. godine Trening pregovaračkih vještina u Budimpešti.

RSI, osnovan od strane Europske pučke stranke (EPP), redovito organizira razne treninge, edukacije, seminare i konferencije u cilju razvitka demokracije u srednjoj i istočnoj Europi. Ovoga puta sudjelovali su mladi političari iz 6 zemalja: Mađarske, Slovačke, Slovenije, Bugarske, Rumunjske i Hrvatske.

Iz Hrvatske je, u ime Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, sudjelovao Mate Ćurić, alumnist Političke akademije. Treningu je prisustvovalo 12 mladih političara iz Hrvatske, Slovačke, Rumunjske, Bugarske, BiH, Srbije, Slovenije i Mađarske koji pripadaju strankama iz političke obitelji Europske pučke stranke. Trodnevni trening vodio je dr. sc. Adrian Borggreve, profesor sa Saxion Sveučilišta za primjenjene znanosti u Nizozemskoj, koji redovito drži edukacije za Robert Schuman Institut i Zakladu Konrad Adenauer. Dr. sc. Adrian Borggreve priznati je međunarodni stručnjak iz polja pregovaranja i interkulturalnog managementa. Držao je predavanja iz navedenih polja u raznim projektima Europske Unije na sveučilištima u Indoneziji, Njemačkoj, Danskoj, Belgiji, Francuskoj, Rusiji, Mađarskoj, Slovačkoj, Poljskoj, Litvi, Kosovu, Bugarskoj, Moldaviji, Gruziji i Kini. Također je držao treninge iz polja pregovaranja za Siemens, Ernst & Young, zastupnike litvanskog parlamenta itd.

Na početku treninga sudionike su pozdravili direktor za međunarodne odnose Mađarske civilne zaklade dr. Erno Schaller, izvršni direktor RSI-a Gabor Berczeli i projekt manager Viktor Kecskes.

Prvog dana dr. Borggreve je prikazao Harvardsku metodu rješavanja konflikata i uspješnog pregovaranja. Također je podučio polaznike kako se efektivno pripremiti za kvalitetne pregovore.

Nakon završetka dana polaznici su obišli Castle District odnosno Várhegy, dio grada koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, poznatijem kao brdo gdje se nalazi Budimski dvorac (Budai Vár), tj. Kraljevska palača, Matijaševa crkva (Mátyás-templom) i Ribarska tvrđava (Halászbástya) - kompleks sa sedam bijelih tornjeva koji simboliziraju sedam plemena koji su osnovali mađarsku naciju i državu. S navedenog brda se najbolje vidi panorama grada te zgrada obližnjeg Parlamenta koji su polaznici obišli sutrašnjeg dana.

Drugog dana dr. Borggreve je održao predavanje Pregovori i kulture te su se polaznici nakon toga uputili prema mađarskom parlamentu.

U mađarskom parlamentu polaznike su primili zastupnik u parlamentu, predsjednik Odbora za zakonodavstvo i ujedno predsjednik Mađarske civilne Zaklade dr. Gergely Gulyas i zastupnik, a također i predsjednik Odbora za vanjske poslove, Zsolt Nemeth.

Primanje se održalo u dvorani koja služi Odboru za vanjske poslove a prethodno je služila premijeru Mađarske Viktoru Orbanu. Predsjednici parlamentarnih odbora su se predstavili i potaknuli polaznike na pitanja tako da se razvila jedna kvalitetna komunikacija koja je polaznicima približila stajališta mađarske Vlade. Glavna tema je bila, kao što se moglo i očekivati, migracijska i ukrajinska kriza.

Na pitanje našeg predstavnika Mate Ćurića da li se poboljšala suradnja sa Republikom Hrvatskom otkad je demokršćanska opcija u Hrvatskoj smjenila socijaldemokrate dr. Gergely Gulyas je odgovorio potvrdno. Gospodin Zsolt Nemeth je također izrazio i veliko slaganje sa politikom predsjednice Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović.

Na drugo pitanje postoji li mogućnost širenja Višegradske skupine na Republiku Hrvatsku gospodin Zsolt Nemeth je odgovorio da se skupina V4 neće dalje proširivati.

Nakon posjeta mađarskom Parlamentu slijedio je obilazak sjedišta Robert Schuman Instituta. Polaznici su upoznali zaposlenike i ujedno se upoznali sa radom instituta. Dr. Borggreve je u prostorijama instituta održao predavanje o bilateralnim pregovorima.

Završnog odnosno trećeg dana polaznici su bili podijeljeni u nekoliko grupa i cijeli dan su sudjelovali u studijama slučaja i primjenjivali naučeno od prethodnih dana. Zadnji dan je bio veoma konstruktivan te su polaznici izrazili zadovoljstvo s naučenim.

Na kraju dana izvršni direktor instituta Gábor Berczeli podijelio je certifikate polaznicima treninga.

Osim učenja novih vještina polaznici su se trodnevnim neprestanim zajedničkim druženjem kvalitetno upoznali i proširili svoju mrežu kontakata koja potencijalno u budućnosti može veoma koristiti. Pobliže su upoznali jedni druge o političkom stanju u svojim državama i izazovima za demokršćanske stranke.

Međusobno upoznavanje i zajedničko sudjelovanje u aktivnostima je još jedna velika vrijednost ovog zaista kvalitetnog i uspješno obavljenog treninga.

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.