2010. godina >>>  

LANSIRAN PROJEKT CJELOŽIVOTNOG OBRAZOVANJA ŽENA DEMOKRŠĆANSKIH SVJETONAZORA


KONFERENCIJA „ŽENE – LIDERI U POLITICI“


Zagreb

29.01.2010.


PREDSJEDNICA VLADE KOSOR OTVORILA KONFERENCIJU S 200 SUDIONIKA

ZAGREB, 29. siječnja – Konferencija Žene - lideri u politici održana je danas u Zagrebu u organizaciji zaklada Hrvatskog državnog zavjeta, Konrad Adenauer, Eduardo Frei i medijske kuće Media servis.

Konferenciji je nazočila predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor, a uz nju su na konferenciji kao govornici učestovali Doris Pack, predsjednica Zajednice žena Europske pučke stranke i predsjednica Odbora za obrazovanje i kulturu Europskog parlamenta, Ineke Giezeman, potpredsjednica nizozemske stranke Kršćansko demokratski poziv, Maria Rauch – Kallat, zastupnica u Austrijskom parlamentu i bivša austrijska ministrica zdravlja i žena, zatim Ljudmila Novak, predsjednica Nove Slovnije i bivša zastupnica u Europskom parlamentu te prof. dr. sc. Zoran Sušanj s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Uloga žena u politici ima posebnu težinu kao pokazatelj stalnog razvoja naše demokracije. U tom smislu moramo neprekidno i stalno napredovati", rekla je Kosor. Činjenica je da se često u žene u političkom životu sumnja, i sumnja se u njihovu sposobnost, ali poruka je - nemojte se obeshrabriti ni kada vas nazivaju zapisničarkom i kuharicom, i kad vas nazivaju čuvaricom ognjišta i kad vas nazivaju Suzanom. Nemojte se obeshrabriti, sve je to prolazno, nasmijete se i krenite dalje", zaključila je. Premijerka je u svom govoru kazala da je u svemu što je radila nastojala pridonijeti postizanju toga da žene ravnopravno participiraju u apsolutno svim poslovima. "Mi danas u Hrvatskoj imamo dobru situaciju u nekim područjima života što se tiču zastupljenosti žena", kazala je, ali upozorila na probleme među kojima je taj da su žene manje plaćene od muškaraca te da prilikom razgovora za posao poslodavac ne pita muškarce namjeravaju li imati djecu i kada.

Srećko Prusina, ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, u svom je uvodnom govoru najavio pokretanje projekta pod radnim nazivom „Žene u politici“. Projekt će izvoditi Zaklada hrvatskog državnog zavjeta zajedno sa svojim partnerima zakladama Konrad Adenauer i Eduardo Frei, a za svoj cilj ima dodatno cjeloživotno političko obrazovanje žena demokršćanskih svjetonazora. Govoreći o ženama liderima, Prusina je s istaknuo da cijela Hrvatska može danas biti ponosna što ima svoju lidericu, prvu predsjednicu Vlade. „Tijekom svoje karijere u Zakladi Konrad Adenauer i Zakladi hrvatskog državnog zavjeta imao sam priliku surađivati s mnogim ženama i ta suradnja bila mi je pravo zadovoljstvo. Predsjednica Vlade Kosor s kojom sam izravno imao čast surađivati u proteklih nekoliko godina ostavila je i ostavlja na mene dojam odlučne, motivirane i iznimno dobronamjerne liderice s kojom se osobno vrlo ponosim“ – završio je Prusina.

Predsjednica Odbora za obrazovanje i kulturu Europskog parlamenta i predsjednica Zajednice žena Europske pučke stranke Doris Pack rekla je u svom govoru da žene u politici za razliku od muškaraca bolje prepoznaju važnost odgoja i obrazovanja za budućnost, pronalaze pragmatičnija rješenja i ciljeve ostvaruju zaobilaznim putem.

"Žene nemaju straha od vizija, a ako nemate viziju živite od danas do sutra", dodala je Pack. Istaknula je da svim ženama uzor može biti njemačka kancelarka koja je svjesna moći koju ima, ali pažljivo promišlja svoje odluke te nije pretenciozna, tašta i samouvjerena.

"Slična načela i postupke ima i vaša predsjednica vlade koja Hrvatskoj daje novo krasno lice. Čestitam vam na njoj", rekla je Pack.

www.vlada.hr - Govor predsjednice Vlade na Konferenciji 'Žene lideri u politici'

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.