2010. godina >>>  

Ljetna škola Političke akademije Zaklade hrvatskog državnog zavjeta


Vela Luka

Od 03.06. do 06.06.2010.


Zaklada hrvatskog državnog zavjeta održala je već tradicionalnu Ljetnu školu Političke akademije od 03. do 06. lipnja u Veloj Luci na otoku Korčuli. Ljetna škola održana je u suradnji s međunarodnim partnerima, zakladama Konrad Adenauer, Hanns Seidel i Eduardo Frei, a prisustvovali su polaznici treće generacije te članovi Alumni kluba PA.

Polaznike su u svojim uvodnim govorima pozdravili Srećko Prusina, ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, Ivo Ivančić, voditelj Političke akademije ZHDZ-a te Boris Žuvela, načelnik Općine Vela Luka. Kao gost predavač na ljetnoj školi prisustvovala je i Monique Vogelaar iz Nizozemske, članica međunarodnog odbora CDAV, organizacije žena, koja je u svom intervju koje je dala za Newsletter „Akademičar“ je među ostalim rekla kako je jedan od njezinih poslova podučavati mlade članice EU demokraciji. Naglasila je: „Demokracija je vrlo skupa i ponekad vrlo dosadna, ali demokracija je i naljepši način vladanja jer poštuje pojedinca!“

Ljetna škola III. generacije Političke akademije ZHDZ-a uz izuzetno zanimljiv program obogaćena je Simulacijskom igrom – PREDSJEDNIČKI IZBORI. To je bila prilika da znanja i vještine koje su polaznici stjecali tijekom jednogodišnjeg polaženja programa Političke akademije praktično primijene. Struktura simulacijske igre obuhvatila je nekoliko faza: pripremu, konzultacije s mentorima po grupama, izborno povjerenstvo, predstavljanje kandidata, sučeljavanje, konferencija za medije, TV emisiju, prvi krug izbora, drugi krug izbora te naposljetku analizu. O simulacijskoj igri i tijeku svih aktivnosti može se pogledati više u ovogodišnjem izdanju našeg časopisa Akademičar.

Tijekom boravka na otoku Korčuli, upriličen je posjet općini Blato, gdje je polaznike primio načelnik općine g. Ivo Gavranić i upoznao ih sa povijesti i trenutačnim stanjem u općini, nakon čega je posjećeno Svetište blažene Marije Propetog Isusa Petković u Blatu. U Veloj Luci polaznici su bili u Centru za kulturu i obišli kulturno-povijesne znamenitosti. Domaćin i izvrsni poznavalac svoga kraja je bio mladi načelnik Vele Luke, gospodin Boris Žuvela. Ljetnom školom ujedno je obilježen i kraj nastave treće generacije polaznika koji su uspješno završili program Političkog menadžmenta.

Tom prigodom Srećko Prusina, ravnatelj ZHDZ-a se obratio polaznicima i rekao: Ovo je ujedno završetak nastave treće generacije polaznika Političke akademije. Mislim da smo svi zajedno napravili sjajan posao, ne samo za polaznike, Zakladu i HDZ, već i za hrvatsko društvo u cjelini. Dijalog, tolerancija i znanje – temeljne su vrijednosti na kojima bi trebala počivati suvremena politička komunikacija u Hrvatskoj. Ponosni smo što dajemo svoj obol tome.

No tu ne prestaje naša suradnja i druženje, jer kao što ste vidjeli da su s vama na događanjima i putovanjima sudjelovali Alumnisti prve dvije generacije PA tako ćemo i vas pozivati na događanja koja ćemo organizirati za nadolazeće generacije PA.
Zahvaljujem svima vama na razumijevanju i nesebičnom zalaganju jer smo zajedno uspjeli i pobijedili. Na to možemo biti ponosni pred nama samima, ali i predsjednicom HDZ-a gđom. Jadrankom Kosor.

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.