2010. godina >>>  

Gospođa Jadranka Kosor, predsjednica HDZ-a i predsjednica Vlade RH otvorila konferenciju “Hrvatska u EU” u Osijeku


Osijek

17.11.2010.


Hrvatska demokratska zajednica u suradnji s Europskom pučkom strankom i njihovim zakladama, Centrom za europske studije te Zakladom hrvatskog državnog zavjeta organizirale su konferenciju na temu “Hrvatska u EU” u Osijeku koju je otvorila Jadranka Kosor, predsjednica Hrvatske demokratske zajednice i predsjednica Vlade RH.
Predsjednik Europske pučke stranke (EPP) i predsjednik CES-a Wilifried Martens, sudjelujući u prvoj panel raspravi o temi "Hrvatska - 28. članica Europske unije" na jednodnevnoj međunarodnoj konferenciji "Hrvatska u EU" u Osijeku naglasio je kako je Hrvatska prošla težak rat, ali se dokazala kao zemlja koja cijeni mir i opći napredak, jer ne želi ostati na periferiji Europe na kojoj još uvijek ima država gdje autokratske vladavine koče demokratsku budućnost.

Istaknuo je kako su uvjeti za pridruživanje zahtjevni ali je cilj da članice Europske unije budu istinski promicatelji demokracije, mira i napretka na ovim prostorima.

Pohvalio je napore koje je HDZ svih ovih godina uložio kako bi Hrvatska postala ravnopravna članica EU-a, dodavši da je danas to zemlja u kojoj premijerka Jadranka Kosor kao predsjednica HDZ-a upravlja modernom i europskom strankom.

Hrvatska ima važnu ulogu u Europi, ocijenio je Martens, podsjetivši kako se nalazi oduvijek na "razmeđi" Istoka i Zapada, katoličanstva i pravoslavlja.

Ministar vanjskih poslova RH Gordan Jandroković izrazio je uvjerenost da će pregovori biti završeni u prvoj polovici sljedeće godine. Sve što Hrvatska radi na putu ulaska u Europsku uniju, ne radi samo radi toga da bismo što prije postali ravnopravna članica te velike obitelji, već prije svega zbog sebe, kazao je Jandroković, dodavši kako Hrvatska istinski želi biti zemlja pravde i gospodarskog razvoja. Posebno važnim ocijenio je poglavlje koje se odnosi na pravosuđe i temeljna prava, istaknuvši kako je Hrvatska zemlja koja je spremna za borbu protiv korupcije i svih nezakonitosti, te da po tome prednjači u Europi.

Ministar pravosuđa RH Dražen Bošnjaković ocijenio je kako je Hrvatska u pravosuđu stvorila dobar zakonski okvir, a sada predstoji proces njegova oživotvorenja, ustvrdivši da Hrvatska ima kapacitete za stvaranje neovisnog i nepristranog pravosuđa i da će taj cilj ostvariti.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je kako pristupni pregovori Hrvatske s EU imaju učinke i na zbivanja u toj zemlji te da će "biti presretni da se BiH, na kraju ovoga desetljeća, nađe tamo gdje je danas Hrvatska"nadalje je kazao “da Hrvatska postavlja standarde za sve zemlje u regiji".

Ocijenio je kako je Hrvatska, s onim što radi u procesu pristupnih pregovora, napravila veliku korist za sve zemlje u regiji, koje se nadaju članstvu u EU, te da će političari u BiH to prepoznati. Istaknuo je kako vjeruje da će Hrvatska biti prostor preko kojega će BiH graditi svoj put prema EU.

Hrvatska politički i kulturološki pripada Europi, ali ulazak u EU ne završava pristupanjem, nego se politički proces nastavlja, izjavio je u Osijeku predsjednik Europske pučke stranke Wilfried Martens.

"Za razliku od drugih zemalja koje teže ulasku u EU, Hrvatska se prosječnom Europljaninu čini kao jednostavan slučaj...Svi se slažu da pripada Uniji i politički i kulturološki", rekao je Martens.

Dodao je da put u Uniju ne završava pristupanjem, nego će se napori koje Hrvatska ulaže tek tada pojačati i postati istinskim. "Ljudi u Hrvatskoj i EU-u moraju gledati na hrvatsko članstvo ne na kao unaprijed doneseni zaključak, nego živući politički proces koji se nastavlja", istaknuo je predsjednik najjače političke frakcije u Europskom parlamentu.

Belgijski političar čestitao je premijerki Kosor na predanosti europskom putu i istaknuo da u tome ima punu potporu EPP-a. "Nadamo se da će (premijerka Kosor) biti prva premijerka koja će u Europskom vijeću predstavljati Hrvatsku kao punopravnog člana Unije", rekao je Martens.

Premijerka Kosor rekla je da Hrvatska trči posljednje metre maratona prema punopravnom članstvu u EU koji su lakši jer je bodre prijatelji poput Martensa i EPP-a.

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.