2009. godina >>>  

Zimska škola Političke akademije Zaklade hrvatskog državnog zavjeta


Bjelolasica

Od 29.01. do 01.02.2009.


ZAGREB/OGULIN, 30. siječnja – Zimska škola Političke akademije Zaklade hrvatskog državnog zavjeta održana je od 29. siječnja do 1. veljače 2009. na Bjelolasici a otvorili su ju Nikola Magdić, gradonačelnik Grada Ogulina, Srećko Prusina, ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, Reinhard Wessel, direktora Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku i Aleksandra Markić, voditeljica Ureda Zaklade Hanns Seidel za Hrvatsku.

U svom obraćanju polaznicima Zimske škole Političke akademije, gradonačelnik Nikola Magdić, pozdravljajući nazočne u ime gradskog odbora HDZ-a Grada Ogulina i u ime predsjednika Županijskog odbora HDZ-a i saborskog zastupnika gosp. Ivana Vučića, istaknuo je važnost političkog obrazovanja mladih i njihovo osposobljavanje za politički rad, kao i čast koja je ukazana Gradu Ogulinu na organizaciji ovakvog skupa na Bjelolasici. Stjecanje novih spoznaja i obrazovanja mladih HDZ-a , rekao je Magdić, pokazali su rezultate, tako što već dobar dio mladih, koji su prošli ovu Akademiju, obnaša istaknute funkcije, kao što su funkcije župana, dožupana, gradonačelnika i zamjenika. Veliko bogatstvo HDZ-a je povećanje broja mladih članova, pogotovo u poslijednje vrijeme, što pokazuje da je budućnost i uspješnost, najveće hrvatske stranke, zajamčena.

Kako je u svom uvodnom govoru istaknuo Srećko Prusina, Zaklada hrvatskog državnog zavjeta bavi se političkih obrazovanjem i savjetovanjem s posebnim fokusom na mlade i to na lokalnoj razini. Imajući u vidu da je cjeloživotno političko obrazovanje glavni preduvjet politčkog uspjeha, Zaklada je prije dvije godina osnovala Političku akademiju, kao odjel unutar Zaklade koji izvodi jednogodišnji program političkog menadžmenta i sastavljen je od konkretnih znanja i vještina koja se usvajaju na Akademiji a polaznici Akademije dolaze iz svih dijelova Hrvatske. Zimska škola tradicionalna je manifestacija koju Zaklada organizira u suradnji sa svojim međunarodnim partnerima: zakladama Konrad Adenauer (Njemačka), Hanns Seidel (Njemačka), Eduardo Frei (Nizozemska) i Centrom za europske studije (Bruxelles, Belgija) koji je politička zaklada Europske pučke stranke. Zaklada hrvatskog državnog zavjeta sebe vidi kao centar izvrsnosti političkog obrazovanja u Hrvatskoj i regiji – završio je Prusina.

Reinhard Wessel, direktor Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku, zahvalio se Srećku Prusini na dosadašnjoj uspješnoj suradnji i istaknuo kako se suradnja između zaklada Konrad Adenauer i Hrvatskog državnog zavjeta odvija na obostrano zadovoljstvo te se, štoviše, sve više intenzivira. Obrazovanje lokalnih dužnosnika spada u fokus rada Zaklade Konrad Adenauer – istaknuo je Wessel.

Na Zimskoj školi obrađene su teme iz područja političke komunikacije, javnog nastupa, asertivnosti, političke socijalizacije, povijesnog pregleda Europske unije, pitanja pravnog legitimiteta EU-a, europski parlamentarni izbori, socijalnog nauka Crkve te pravne regulative lokalnih izbora.

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.