2016. godina >>>  

2. međunarodna sigurnosna konferencija


Zagreb

22.11.2016.


ZAGREB, 22. STUDENOGA – U Zagrebu je danas održana 2. međunarodna sigurnosna konferencija u organizaciji Zaklade hrvatskog državnog zavjeta i Zaklade Konrad Adenauer iz Njemačke.

Konferencija se primarno bavila sigurnosnim izazovima današnjice u Hrvatskoj i svijetu u svjetlu recentnih političkih i sigurnosnih događaja i modelima suzbijanja terorizma.U ime organizatora, dobrodošlicu su zaželjeli Srećko Prusina, ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta i dr. Michael Lange, voditelj Ureda Zaklade Konrad Adenauer u Hrvatskoj.

Konferenciju je otvorio Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske.

Prvi se panel bavio sigurnosnim izazovima današnjice, a na njemu su govorili: Vlaho Orepić, ministar unutarnjih poslova RH, doc. dr. sc. Davor Božinović, predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH i bivši ministar obrane, Nikola Brzica, pomoćnik ministra obrane RH, doc. dr. sc. Stjepan Šterc, demograf s Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Zagrebu i prof. dr. sc. Valbona Zeneli, direktorica za vanjske programe na području Crnog mora i Euroazije, George C. Marshall – Europski centar za sigurnosne studije.

Drugi je panel govorio o najboljim svjetskim praksama u suzbijanju terorima. Panelisti su bili: muftija dr. Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, prof. James Howcroft, direktor programa za terorizam i sigurnosne studije, George C. Marshall – Europski centar za sigurnosne studije, Mijo KREŠIĆ, zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, general Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane, prof. dr. sc. Ivica Lučić s Hrvatskog instituta za povijest i Igor Tabak, vojni analitičar s portala Obris.org.

Prigodom održavanja konferencije, Srećko Prusina, ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta je izjavio: „Tema je današnje konferencije vrlo aktualna. Okupili smo stručnjake i donositelje odluka različitih profila kako bi razmijenili iskustva, mišljenja i prijedloge o načinima suzbijanja terorizma. Sigurnost današnjice ugrožena je na sasvim drugačiji način u odnosu na razdoblje od prije 10-ak i više godina. Organizacijom ove konferencije, Zaklada nastavlja artikulirati aktualne teme i okupljati ugledne govornike“ – zaključio je Prusina.

http://vijesti.hrt.hr/361753/meunarodna-sigurnosna-konferencija-u-zagrebu

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.