2009. godina >>>  

Zaklada hrvatskog državnog zavjeta i njemačka politička Zaklada Hanns Seidel organizirale su studijsko putovanje


Studijsko putovanje München i Wildbad Kreuth


München

Od 15.03. do 18.03.2009.


München/Wilbad Kreuth, 15. - 18. ožujka - Zaklada hrvatskog državnog zavjeta i njemačka politička Zaklada Hanns Seidel organizirale su posjet polaznika Političke akademije Munchenu te gradovima Rosenheimu i Wildbad Kreuthu.

Izaslanstvo polaznika Političke akademije imalo je priliku upoznati se s predstavnicima Zaklade Hanns Seidel Christianom Hegemerom, voditeljem Ureda za međunarodne odnose i Helmutom Stockom, voditeljem Centra za obrazovanje Zaklade. Nakon riječi dobrodošlice i upoznavanja s djelovanjem i ulogom Zaklade Hanns Seidel u Njemačkoj i svijetu, domaćini su bili otvoreni za sva pitanja. Dobiveni odgovori potvrdili su još jednom veliko prijateljstvo Hrvatske i Njemačke. Neupitna je politička potpora Njemačke ulasku Republike Hrvatske u EU, zaključak je ovoga sastanka.

U gradskoj vijećnici Rosenheima, kongresnog grada nedaleko Munchena, s oko 60.000 stanovnika, sudionike je srdačno dočekala gradonačelnica Gabriela Bauer. Oduševila je svojom pristupačnošću, jednostavnošću i karizmom, što potvrđuje činjenica da je jedna od samo tri gradonačelnice u cijeloj Bavarskoj. Potaknula ih je na politički angažman osobito u gradovima i općinama jer je lokalna politika ta koja odlučuje o malom čovjeku i samim time predstavlja veliki izazov.

U Središtu za političko obrazovanje Wildbad Kreuth, u jednom od tri centra za izobrazbu Zaklade Hanns Seidel, sudionike je primio načelnik općine Kreuth, Josef Bierschneider. Govorio je o demokratičnosti i uspješnosti u vođenju lokalne politike zasnovane na načelima i programu CSU-a, a većina se pitanja vezala za bavarski model i iskustvo neposrednog izbora načelnika i gradonačelnika.

U središnjici CSU-a sudionike su dočekali predstavnici stranke, Siegfried Kliegel, savjetnik dr. Inge Friedricha, zastupnika CSU-a u Europskom partlamentu i Christian Kattner, zadužen za europsku i siguronosnu politiku. Istaknuli su veliku podršku njemačke kancelarke Angele Merkel ulasku Hrvatske u EU, a mladima prenijeli poruku da moraju sudjelovati u procesu ujedinjavanja. Gospodin Kliegel naglasio je da se i na posljednjoj sjednici Predsjedništva stranke, predsjednik CSU-a Horst Seehofer založio da se pregovori o ulasku Hrvatske u EU završe u 2009. i da se tijekom 2010. pripremi sve za ulazak RH u veliku europsku obitelj.

Polaznike PA s radom Junge Uniona, Mladeži CSU-a, upoznao je Frank Gübner, član te organizacije, ujedno i kandidat za zastupnika u Europskom parlamentu.

Kristijan Sedak, voditelj studijskog putovanja, zahvalio se na gostoprimstvu Uredu Zaklade Hanns Seidel, Hans-Friedrich Freiherr von Solemacheru, regionalnom direktou Zaklade Hanns Seidel za Mađarsku, Hrvatsku i Slovačku te Aleksandri Markić, voditeljici Ureda u Zagrebu.

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.