2009. godina >>>  

PREDSTAVLJANJE KNJIGE WILFRIEDA MARTENSA


Zagreb

19.10.2009.


U Zagrebu je 19. listopada 2009. predstavljena nova knjiga Wilfrieda Martensa, predsjednika Europske pučke stranke i predsjednika Centra za europske studije pod nazivom „Europe: I struggle, I overcome“.

U prigodnom obraćanju nazočnim uzvanicima, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković ukratko je predstavio politički put autora Martensa.

Wilfried Martens više je od deset godina bio predsjednik Vlade Kraljevine Belgije. 1990. izabran je za predsjednika Europske pučke stranke na čijem je čelu sve do danas. U toj je stranci nastavio svoj predani rad na projektu slobodne i ujedinjene Europe te je redovito davao potporu Hrvatskoj. Posebno je značajna bila njegova podrška kada se unutar Europske unije donosila odluka o otvaranju hrvatskih pregovora o pristupanju Europskoj uniji.

Govoreći o knjizi „Europe: I Struggle, I Overcome“ kao djelu koje obiluje detaljnim pregledom zbivanja u poslijeratnoj Europi i svijetu, ministar Jandroković naglasio je kako ona bilježi životni i politički put Wilfrieda Martensa u kojem su kršćansko-demokratska načela i vrijednosti bila i ostala njegov najvažniji putokaz i oslonac. Posebno je istaknuo i jedno od poglavlja bitno za Hrvatsku u kojem su zabilježene činjenice o dubokoj predanosti Hrvatske europskim načelima na koje se obvezala, te o prijateljima koji to vide i podržavaju. Jedan od najistaknutijih je i Wilfried Martens.

Nakon predstavljanja knjige, g. Martens se nakratko susreo s g. Prusinom, ravnateljem zakladne uprave Zaklade hrvatskog državnog zavjeta. Tom prigodom g. Prusina se zahvalio g. Martensu na svemu što je učinio za Hrvatsku i ujedno dogovorio nastavak još snažnije suradnje s obzirom da je Zaklada hrvatskog državnog zavjeta članica Centra za europske studije od samih početaka.

U sklopu posjete g. Martensa Hrvatskoj, Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor 19. listopada 2009. uručila mu je visoko hrvatsko državno odlikovanje - Velered kraljice Jelene s lentom i Danicom.

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.