2009. godina >>>  

OBILJEŽENA DESETA OBLJETNICA SMRTI PRVOG HRVATSKOG PREDSJEDNIKA I UTEMELJITELJA HDZ-A DR. FRANJE TUĐMANA


PREDSJEDNICA HDZ-a JADRANKA KOSOR OTVORILA KNJIŽNICU I ČITAONICU U SPOMEN ŠKOLI DR. FRANJE TUĐMANA U VELIKOM TRGOVIŠĆU


Veliko Trgovišće

10.12.2009.


Veliko Trgovišće/Zagreb, 10. prosinca – Hrvatska demokratska zajednica i Zaklada hrvatskog državnog zavjeta prigodno su obilježili desetu obljetnicu smrti prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred rodnom kućom dr. Tuđmana, Svetom misom u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije od sedam žalosti i otvaranjem knjižnice i čitaonice u Spomen školi u Velikom Trgovišću. Knjižnicu je otvorila gospođa Jadranka Kosor, koja je ujedno postala prvi član.

Predsjednica HDZ-a i predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor posjetila je Spomen školu dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću te se prigodnim riječima obratila nazočnima, istaknuvši Tuđmanove najpoznatije riječi: „Uvijek i sve za Hrvatsku a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što“. Te riječi, naznačila je Kosor, uvelike oslikavaju Tuđmanovu beskompromisnu orijentiranost na hrvatsku državnotvornost te da je on bio vizionar koji je uvijek isticao da je mjesto Hrvatske u velikoj zajednici zapadnih demokratskih država i da je bio za prevladavanje europskih podjela i prije pada Berlinskog zida.

Jadranka Kosor tom je prilikom podsjetila na veliku povijesnu ulogu Franje Tuđmana. „Ne smijemo posustati. Imamo dovoljno snage, pameti i snage za teške odluke koje su još pred nama“ rekla je, istaknuvši da će skorim ulaskom u EU biti završen krug kojeg je zacrtao prvi predsjednik '90. godine. „Okitimo bor odlučnošću, ljubavlju i međusobnim uvažavanjem unatoč preteškim odlukama koje ćemo još morati donijeti“ dodala je u blagdanskom ozračju, pozvavši sve na borbu protiv kriminala i korupcije „koja je stup borbe HDZ-a“.

Ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta Srećko Prusina u svom je pozdravnom govoru istaknuo Tuđmanovu viziju važnosti političkog obrazovanja, osnovavši Zakladu još 1995. godine. Kako je naveo Prusina, Zaklada putem političkog obrazovanja doprinosi radu HDZ-a što je prepoznala i predsjednica Kosor. Politička akademija Zaklade isprofilirala se kao centar izvrsnosti političkog obrazovanja koju su pohvalili i vodeći europski državnici Wilfried Martens i Angela Merkel.

Glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić osvrnuo se na povijesno djelo Franje Tuđmana koje se najbolje ogleda u stvaranju samostalne i suverene hrvatske države. HDZ danas, kao moderna europske stranka, ima svoje čvrsto mjesto u najvećoj europskoj stranačkoj obitelji, Europskoj pučkoj stranci, na čijem su stranačkom kongresu upravo jučer sudjelovali članovi vodstva HDZ-a na čelu s predsjednicom Jadrankom Kosor.

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.