2008. godina >>>  

Izaslanstvo ZHDZ-a u Bruxellesu


Glavna skupština Centra za europske studije (Centre for European Studies – CES)


Bruxelles

11.01.2008.


Bruxelles, 11. siječnja – Zaklada hrvatskog državnog zavjeta, predvođena Srećkom Prusinom, ravnateljem Zakladne uprave i Ivom Ivančićem, stručnim suradnikom i voditeljem Političke akademije, boravila je u Bruxellesu na Glavnoj skupštini Centra za europske studije (Centre for European Studies – CES).
br>Novoosnovani Centar za europske studije predstavlja političku zakladu Europske pučke stranke, a time ujedno i krovnu europsku političku, demokršćansku zakladu. Glavna skupština CES-a prihvatila je zahtjeva za članstvo Zaklade hrvatskog državnog zavjeta te je time Zaklada postala njegovim punopravnim članom. Pored Zaklade, novi članovi CES-a postali su „National Educational Association (Kansio) of Kokoomus“ (Finska) i „Antall Jozsef Foundation of MDF“ (Madžarska), a uskoro će se raspravljati i o članstvu slovačkog „Institute for Modern Slovakia of SKDU-DS“. Već postojeći članovi CES-a su Konrad Adenauer Stiftung, Hanns Seidel Stiftung, Constantinos Karamanlis Institute for Democracy, Foundation for Civic Hungary, CDA Research Institute, FAES, Jarl Hjalmarson Foundation i Politische Akademie „Modern Politics“. Za predsjednika Izvršnog odbora CES-a izabran je Wilfried Martens (predsjednik EPP-a), a za direktora Tomi Huhtanen, dok su ostali članovi Izvršnoga odbora Joseph Daul (predsjednik EPP-ED frakcije u Europskom parlamentu), Antonio Lopez – Isturiz (glavni tajnik EPP-a) i Peter Weilemann (direktor Ureda KAS-a Bruxelles).

Na marginama Glavne skupštite CES-a, Prusina i Ivančić sastali su se s Wilfriedom Martensom, Tomijem Huhtanenom, Evom Gustavsson, direktoricom Jarl Hjalmarson zaklade i Erikom Kroiherom, voditeljem Ureda za međunarodnu suradnju Političke akademije „Modern Politics“, ujedno i međunarodnim tajnikom Austrijske pučke stranke. Posebno je srdačan susret bio s Doris Pack, predsjednicom Izaslanstva Europskog parlamenta za Jugoistočnu Europu. U prijateljskom i srdačnom razgovoru koji je potrajao sat i pol, dvostruko više od predviđenoga, Doris Pack je dala snažnu potporu radu Zaklade i njezinim međunarodnim aktivnostima, uključujući članstvo u CES-u. Europarlamentarka Pack posebno je ukazala na važnost cjeloživotnog političkog obrazovanja mladih te je u tom smislu pohvalila osnivanja Političke akademije Zaklade. Članstvo Zaklade u CES-u značajno će doprinijeti njezinu jačanju ugleda u međunarodnim krugovima te razmjeni ideja, mišljenja, znanja i iskustava.

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.