2008. godina >>>  

Zimka škola


Baške oštarije

Od 07.02. do 10.02.2008.


BAŠKE OŠTARIJE, 10. veljače – Zimskom školom Političke akademije Zaklade hrvatskoga državnog zavjeta, koja je u hotelu Velebno trajala od 7. do 10. veljače, završila je nastava na prvom semestru, a u nadolazećem razdoblju slijedi priprema polaznika za ispitne rokove koji će se održavati tijekom sljedeća tri tjedna.

U svojoj uvodnoj riječi, Srećko Prusina, ravnatelj Zaklade hrvatskoga državnog zavjeta, rekao je da je ključ uspjeha u svakoj djelatnosti obrazovanje te da Politička akademija pruža političko obrazovanje, no naglasak u prvom planu ne stavlja na ideologiju, već na konkretna znanja, vještine i alate koji su neophodni svakome tko se želi baviti politikom ili na koga politika, kao šira društvena djelatnost, na ovaj ili onaj način utječe. Izrazio je osobno zadovoljstvo činjenicom da je u prvom semestru Političke akademije izrazito visok postotak prisutnosti na predavanjima što je, kako je naglasio, dokaz atraktivnosti i korisnosti predavanja. Prusina je također napomenuo da je na Akademiji glavni kriterij izvrsnost, a što očekuje i na nadolazećim ispitnim rokovima o čemu je polaznike Akademije podrobnije izvjestio Ivo Ivančić, voditelj Političke Akademje. U svom govoru Prusina je posebno zahvalio i pohvalio suradnju sa Zakladom Konrad Adenauer i Zakladom Eduardo Frei koji su ujedno i suorganizatori Zimske škole.

Polaznicima se obratio i Luka Đurić, asistent u Zakladi Konrad Adenauer koji je također izrazio svoje zadovoljstvo dosadašnjom više nego uspješnom suradnjom za Zakladom hrvatskoga državnog zavjeta.

Nakon predavanja iz temeljnih predmeta Liderstva, Javnog mnijenja i Odnosa s javnošću i medijima, na Zimskoj školi polaznici su imali prilike slušati i dodatna predavanja iz Načela demokršćanskog svjetonazora (predavač: mr. sc. Gordan Črpić, Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije), Političke socijalizacije (predavač: dr. sc. Berto Šalaj, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu), Asertivnosti u političkom izražaju (predavač: Ana Mandac, Olimp konzalting) i Demokršćanstvu u suvremenom političkom poretku (predavač: prof. dr. Gerhard van Wissen, Zaklada Eduardo Frei).

Nakon radnog dijela, pedesetak polaznika Političke akademije imalo je priliku, u neformalnom dijelu, međusobno razmijeniti mišljenja i ideje o izloženim temama i aktualnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj i Europskoj uniji.

Na zatvaranju Zimske škole, ravnatelj Srećko Prusina, kao dodanu vrijednost Škole istaknuo je izgradnju tima što se najbolje ogledalo na radionicama, kada su polaznici jedni drugima pomagali i podupirali svakog pojedinca na kreativni angažman, uz istovremeno puno uvažavanje drugih mišljenja.

Tijekom Zimske škole polaznici su, na poziv GO MHDZ Grada Gospića, posjetili rodnu kuću i memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu.

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.