2008. godina >>>  

KONFERENCIJA «HRVATSKA I NATO – ŠTO DONOSI ČLANSTVO?»


JAVNA RASPRAVA O PERSPEKTIVAMA HRVATSKE U NATO-u


Zagreb

11.03.2008.


ZAGREB, 11. ožujka – Danas je u organizaciji Zaklade hrvatskoga državnog zavjeta, Veleučilišta VERN', Zaklade Konrad Adenauer i Media servisa održana konferencija pod nazivom «Hrvatska i NATO – Što donosi članstvo?» na kojoj su ugledni govornici iz Bruxellesa i Zagreba predstavili hrvatske perspektive članstva u NATO-u.

Konferenciju je otvorio Gordan Jandroković, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske.
Skup je svojom nazočnošću podržao i gospodin Branko Vukelić, ministar obrane Republike Hrvatske.
U svojoju uvodnoj riječi, Srećko Prusina, ravnatelj Zaklade hrvatskoga državnog zavjeta, istaknuo je važnost NATO-a za stabilnost zemlje koja za posljedicu ima podizanje ukupne razine direknih stranih investicija. Prusina je također istaknuo jednu od temeljnih premisa stabilne demokracije, a to je kolektivna sigurnost koja proistječe iz članka 5. Sjevernoatlantske povelje.

U ime Sjevernoatlantskog saveza publici se obratio Gabriele Cascone, koordinator za Akcijski plan za članstvo (MAP) iz Uprave za političke poslove i sigurnosnu politiku Sjevernoatlantskog saveza. O iskustvima nove zemlje članice govorio je Zoltán Martinusz, stalni predstavnik Mađarske pri Sjevernoatlantskom vijeću, a nakon njih obratio se i Robert A. Bradtke, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj.

Nakon uvodnih izlaganja, uslijedila je rasprava na temu: «Članstvo u NATO-u – politička, vojna i gospodarska stabilnost» na kojoj su sudjelovali Gabriele Cascone, dr. Davor Božinović, Zoltán Martinusz, Pjer Šimunović, pomoćnik ministra vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske i nacionalni koordinator za NATO, prof. dr. Vlatko Cvrtila s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i mr. Darko Delač s Veleučilišta VERN'. Kako se očekuje, na summitu NATO-a u Bukureštu početkom travnja, Republika Hrvatska dobit će pozivnicu za članstvo u Savezu što će, kako su se složili panelisti, uvelike odrediti smjernice hrvatske vanjske politike, ali i situacije na jugoistoku Europe općenito jer se najavljuje i pozivnica Makedoniji i Albaniji. Osim toga, kako je zaključeno na panelu, članstvo Hrvatske u NATO-u podići će razinu direknih stranih investicija (Foreign Direct Investments – FDI).
Organizacijom ove konferencije, Zaklada hrvatskog državnog zavjeta, Veleučilište VERN', Zaklada Konrad Adenauer i Media servis htjeli su dodatno potaknuti javni dijalog o potencijalnom hrvatskom članstvu u NATO-u kako bi u javnu debatu uključili što širu društvenu zajednicu, a posebno gospodarstvenike i studente.

Iz tiska

Izjava dana - Izvor: Poslovni dnevnik

Pogledajte Crobex kad Hrvatsku pozovu u NATO - Izvor: Poslovni dnevnik

Konferencija 'Hrvatska i NATO' - Izvor: Večernji list - Zagreb

Prednosti i mane članstva - Izvor: Globus

Ulazak u NATO donosi nova strana ulaganja - Izvor: Vjesnik - Dalmacija

Korist za vojsku i gospodarstvo - Izvor: Fokus

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.