2008. godina >>>  

PREDSTAVNICI HDZ-a U ŠVEDSKOJ RASPRAVLJALI O SITUACIJI U REGIJI


Stockholm

Od 03.04. do 04.04.2008.


Srećko Prusina, ravnatelj Zakladne uprave Zaklade hrvatskoga državnog zavjeta i Darija Jurica, međunarodna tajnica Mladeži Hrvatske demokratske zajednice prisustvovali su konferenciji "Developments in the Balkan Region" koja se održala u Stockholmu od 3. do 4. travnja 2008., u organizaciji Zaklade Jarl Hjalmarson.
Konferenciju je otvorila dr. sc. Walburga Habsburg Douglas, članica Uprave Zaklade Jarl Hjalmarson i zastupnica u Parlamentu Kraljevine Švedske koja je, uz Evu Gustavsson, međunarodnu tajnicu Moderaterne i direktoricu Jarl Hjalmarson Zaklade, ujedno bila i domaćin skupa.

Uz predstavnike sestrinskih stranaka iz regije, konferenciji su nazočili i dr. sc. Eva Bjoerling, ministrica trgovine Kraljevine Švedske, Erik Kroiher, međunarodni tajnik Austrijske pučke stranke, Gunnar Hoekmark, potpredsjednik EPP-ED skupine u Europskom parlamentu, Erik Moen, izvršni tajnik Međunarodne demokratske unije (IDU), Ulrika Kalrsoon, zastupnica u Parlamentu Kraljevine Švedske, NJ. E. Lars Freden, veleposlanik Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj, kao i mnogi drugi.

Na konferenciji se raspravljalo u europskoj perspektivi zemalja regije i daljnjem proširenju Europske unije, postizanju dugoročno održivog ekonomskog razvoja i provođenju potrebnih strukturnih reformi, dugoročnoj stabilnosti u političkim strukturama, slobodnoj trgovini kao instrumentu za integracije međukuturalnog dijaloga te izazovima u regiji s naglaskom na osiguranje sigurnosti i stablinosti. U svom obraćanju, Srećko Prusina je naglasio da su politička stabilnost, funkcioniranje institucija, ekonomski rast i regionalna suradnja glavne komponente dugoročne stabilnosti političkih struktura, dok je Darija Jurica nastavila s elaboriranjem navedenih tezi. Prusina i Jurica istaknuli su napredak koji je Hrvatska u tom smislu ostvarila i koji je potvrđen primanjem Hrvatske kao nestalne članice u Vijeće sigurnosti UN-a te dobivanjem pozivnice za članstvo u NATO savezu.

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.