2008. godina >>>  

Ravnatelj ZHDZ-a S. Prusina u Bruxellesu na konferenciji o proširenju i konsolidaciji Europske unije


Bruxelles

08.04.2008.


Bruxelles, 8. travnja – Srećko Prusina, ravnatelj Zakladne uprave Zaklade hrvatskoga državnog zavjeta boravio je u posjetu Bruxellesu gdje je sudjelovao na konferenciji „Proširenje i konsolidacija Europske unije“ koja se održala u organizaciji Zaklade Hanns Seidel i Centra za europske studije, krovne političke zaklade Europske pučke stranke čiji je ZHDZ član.

Konferenciju je svojim pozdravnim govorom otvorio Wilfried Martens, predsjednik Europske pučke stranke, nakon kojega su glavni govornici bili Olli Rehn, povjerenik Europske komisije za proširenje, Gordan Jandroković, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske, Dimitrij Rupel, ministar vanjskih poslova Republike Slovenije te zastupnici Europskog parlamenta Alain Lamassoure i Ingo Friedrich.

Na Konferenciji je jasno istaknuto kako je Republika Hrvatska 28. zemlja članica Europske unije. Povjerenik Rehn posebno je potaknuo hrvatske vlasti na provođenje reformi nužnih za članstvo u Uniji. Ministar Jandroković, obraćajući se skupu, naveo je napore koje službeni Zagreb čini u prilagodbi standardima Europske unije. Jandroković je ponovio hrvatske strateške ciljeve, članstvo u Europskoj uniji i NATO savezu, kao glavne okosnice hrvatske vanjske politike. Tom prigodom je spomenuo i nedavnu pozivnicu za članstvo u NATO savezu koju je Republika Hrvatske dobila na summitu Sjevernoatlantskog saveza u Bukureštu.

Na marginama konferencije, Prusina je imao čitav niz bilateralnih sastanaka s vodećim europskim političkim dužnosnicima. Posebno je srdačan bio susret s Wilfriedom Martensom, predsjednikom Europske pučke stranke i predsjednikom Centra za eurospke studije. Kako su se njih dvojica složili, političke zaklade imaju vrlo važnu ulogu u procesu hrvatskog pridruživanja Europskoj uniji.

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.