2008. godina >>>  

Konferencija


„HRVATSKA I EUROPSKA UNIJA – ŠTO DONOSI ČLANSTVO?“


Zagreb

03.10.2008.


ZAGREB, 3. listopada – Danas je u hotelu Sheraton u organizaciji Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, Veleučilišta VERN', Centra za europske studije i Zaklade Konrad Adenauer održana konferencija pod nazivom «Hrvatska i EU – Što donosi članstvo?» na kojoj su ugledni hrvatski i inozemni stručnjaci za eurointegracijska pitanja, kao i predstavnici relevantnih europskih institucija predstavili perspektive Republike Hrvatske kao buduće članice Europske Unije te izazove koji je očekuju prije nego postane punopravna članica te asocijacije.

Konferenciju su točno na treću obljetnicu otvaranja pregovora Hrvatske s Unijom otvorili François Saint-Paul, veleposlanik Francuske u Republici Hrvatskoj i zemlje predsjedavajuće Europske Unije i Gordan Jandroković, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske, u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

U svom uvodnom izlaganju Srećko Prusina, ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta istaknuo je da je bitno na ispravan način komunicirati sve aspekte procesa pridruživanja kako bi svi slojevi hrvatskog društva imali pravilne, provjerene i pravovremene informacije. Nadalje je nadodao da je Europska unija po mnogo čemu jedinstvena asocijacija: članstvo je isključivo dobrovoljno, a niti jedna država članica nije požalila na svom članstvu.

U svom prigodnom govoru ministar Jandroković prisjetio se dramatične noći s 3. na 4. listopada 2005. u Luksemburgu kada su za vrijeme britanskog predsjedanja Unijom otvoreni hrvatski pregovori o pridruživanju. Ministar je ukratko izložio i očekivanja hrvatske vlade vezane uz dinamiku pregovora, označivši 2009. godinu kao očekivani datum kraja pregovora te istaknuvši kako Vlada s optimizmom iščekuje ovogodišnje briselsko izvješće i definiranju vremenskog roka njihovog završetka.

U ime Europske komisije sudionicima konferencije obratio se Jan Truszczynski, zamjenik generalnog direktora Opće Uprave za proširenje. Gospodin Truszczynski naglasio je kako je koristi od pridruženja Europskoj Uniji moguće osjetiti i prije samog formalnog pristupanja Uniji kroz provođenje korjenitih reformi koje imaju za cilj unapređenje gospodarstva te upravnih i političkih standarda prema europskom modelu u zemlji koja ih provodi. Također, Truszczynski je u svom izlaganju upozorio da kvaliteta pregovaračkog procesa nikako ne bi smjela trpjeti zbog politički imperativno postavljenih rokova pristupanja.

Nakon uvodnih izlaganja uslijedila je rasprava na temu članstva u Europskoj Uniji, u kojoj su sudjelovali mr. sc. Martina Dalić, članica pregovaračkog tima za pregovore o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji i predsjednica Uprave Partner banke d.d., dr. sc. Davor Božinović, državni tajnik za europske integracije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH, NJ. E. Vincent Degert,šef Delegacije Europske komisije u RH, NJ. E. Vladimir Drobnjak,glavni pregovarač za pregovore o pristupanju RH Europskoj uniji, dr. Péter Imre Györkös, veleposlanik Republike Mađarske u RH, NJ. E. Karel Kühnl, veleposlanik Češke Republike u RH, Doris Pack, zastupnica Europskog parlamenta i predsjednica Izaslanstva za Jugoistočnu Europu te Klaus-Peter Willsch, zastupnik u Njemačkom saveznom parlamentu i predsjednik Njemačko–hrvatske parlamentarne skupine.

Vladimir Drobnjak, glavni hrvatski pregovarač za pristupanju Uniji, prokomentirao je trenutačno stanje pregovaračkog procesa izjavivši kako je odrađen značajan posao koji će svoju pravu evaluaciju dobiti u ovogodišnjem izvješću Europske komisije o pregovaračkom napretku. Izjavom „Sada se jasno vidi druga obala.“ gospodin Drobnjak je iz svoje insajderske prerspektive metaforički naznačio očekivani vremenski okvir za završetak pregovora, naglasivši još jednom da je ulazak Hrvatske apsolutni „top priority“ cjelokupne hrvatske politike.

Zastupnica Europskog parlamenta Doris Pack istaknula je da je napredak pregovaračkog procesa prvenstveno u rukama hrvatskih političara, ne samo onih koji sjede u vladi već i onih u Saboru koji dijele zajedničku odgovornost. Gospođa Pack naglasila je kako točno „određivanje datuma“ završetka pregovora i pristupanja ne smatra dobrom strategijom za njihovo kvalitetno odrađivanje.

Državni tajnik Božinović osvrnuo se na potrebu temeljitog informiranja hrvatskih građana o prednostima članstva u EU, naglasivši kako je s obzirom na iskustva svih zemalja koje se nalaze u EU i bez obzira na skeptičnost određenih krugova, potpuno jasno da „Šestorica nikada ne bi postala dvadesetsedmorica, a nadamo se ubrzo i dvadesetosmorica, da članstvo u EU ne donosi više nego opipljive koristi.“

Martina Dalić, članica hrvatskog pregovaračkog tima, pozabavila se i konkretnim statističkim pokazateljima gospodarskog prosperiteta zemalja koje su se 2004. pristupile EU, istaknuvši kako je u svima njima jasno detektirano ubrzavanje gospodarskog rasta praćeno stabiliziranjem cijena, padom nezaposlenosti i rastom životnog standarda građana.

Organizacijom ove konferencijeZaklada hrvatskog državnog zavjeta, Centar za europske studije, Veleučilište VERN' i Zaklada Konrad Adenauer željeli su dodatno potaknuti javnu raspravu o budućem hrvatskom članstvu u Europskoj Uniji, sa svim pozitivnim i negativnim aspektima koje članstvo u tom klubu zemalja donosi svim dijelovima hrvatskoga društva.

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.