2007. godina >>>  

Predstavljanje knjige


Predstavljanje knjige Franjo Tuđman „Govori i izlaganja 1998. – 1999.“


Zagreb

16.05.2007.


U prostorijama Zaklade HDZ-a predstavljena je najnovija knjiga u izdanju ZHDZ-a. Riječ je o knjizi govora prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana koju je priredio i uredio dr. Anđelko Mijatović. Ovom knjigom, ZHDZ ujedno obilježava i 85. obljetnicu rođenja osnivača HDZ-a dr. Franje Tuđmana.

Vodeći stvaranje države, njezino priznanje i domovinski rat, brodeći dakle kroz Scile i Haribde, prvi je hrvatski predsjednik u svojim govorima ostavljao duboki trag o svjesnosti povijesnog trenutka. Bilo da poručuje, opominje ili iznosi kritička mišljenja, to su uvijek stavovi političara, povjesničara i čovjeka koji je duboko svjestan vlastite moralne i povijesne odgovornosti koju nosi, rekao je u svom uvodnom izlaganju g. Srećko Prusina, ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta.

O svojoj osobnoj, uskoj suradnji s dr. Tuđmanom govorio je g. Ivan Jarnjak, glavni tajnik HDZ-a, prisjetivši se i pojedinih događaja koje Franju Tuđmana prikazuju kao pronicljivog političara, vještog vojskovođu i iskrenog domoljuba. G. Jarnjak je podsjetio i kako je Tuđman bio utemeljitelj HDZ-a i prvi hrvatski predsjednik kojeg su na izborima birali neposredno birači u dva mandata. "Tuđman je osmislio program HDZ-a", napomenuo je dodavši kako je osim stvaranja hrvatske države u Tuđmanovu programu bio i ulazak Hrvatske u euroatlantske integracije. Ocijenio je kako su svi ciljevi, osim ulaska u EU i NATO već ostvareni, a kako je rekao, sljedeće ćemo godine ostvariti i ostale. Po Jarnjakovim riječima, Tuđman je prije donošenja ključnih odluka uvijek sagledavao njihove negativne i pozitivne strane, kao i posljedice koje bi iz njih mogle proisteći za Hrvatsku."Svjedok sam koliko je bilo teško donijeti odluke o Bljesku i Oluji", napomenuo Jarnjak prisjetivši se Tuđmanovih upozorenja kako samo jedanput imamo pravo na takve odluke. "Ako nam pothvat ne uspije teritorij ćemo zauvijek izgubiti", podsjetio je na riječi prvoga hrvatskog predsjednika. Dr. Anđelko Mijatović, priređivač knjige govoreći o knjizi i njenom stvaranju rekao je: "Kao povjesničar, političar i državnik predsjednik Tuđman je u svojim istupima često slao poruke hrvatskoj i svjetskoj javnosti", dodavši kako ova knjiga svjedoči o prilikama kroz koje je tada prolazila hrvatska država. Odabrane izvatke govora čitao je akademski glumac Goran Grgić. Interes za predstavljanje knjige bio je iznimno velik.

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.