2015. godina >>>  

Konferencija "HRVATSKA I EU – RAZVOJNA POLITIKA 2015. – 2020."


Zagreb

02.03.2015.


„Hrvatska i EU - Razvojna politika 2015. - 2020.“ - naziv je velike međunarodne konferencije koja se danas održavala u Kristalnoj dvorani zagrebačkog Hotela Westin. Na ovome uistinu velikom i značajnom događaju okupilo se više od 900 sudionika i uzvanika. Stručnjaci, stranački i izvanstranački, domaći i inozemni (Njemačka, Slovačka, Izrael), sveučilišni profesori, poduzetnici i obrtnici, ekonomski analitičari, političari, menadžeri i mnogi drugi uglednici sudjelovali su na današnjoj gospodarskoj konferenciji.

ZHDZ, KAS & Europska komisija

U ime organizatora velebnog skupa riječi dobrodošlice brojnim su sudionicima uputili ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta Srećko Prusina, voditelj Ureda Zaklade Konrad Adenauer (bliske njemačkom CDU-u) u Hrvatskoj dr. sc. Michael Lange i voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević.

Ugledni međunarodni gosti

Na konferenciji su sudjelovale mnoge međunarodno priznate osobe među kojima i predsjednik IFO instituta - s kojim HDZ zajedno radi na cjelovitom Programu gospodarskog oporavka i zapošljavanja -prof. dr. Hans-Werner Sinn, predsjednik Wilfried Martens Centra za europske studije i bivši predsjednik Vlade Slovačke Republike Mikuláš Dzurinda, zastupnik i član Odbora za gospodarstvo i energetiku u njemačkom Bundestagu Klaus-Peter Willsch, izvršna direktorica izraelske kompanije XeniaVenture Capital Anat Segal…

Službeno otvaranje konferencije

Nakon riječi dobrodošlice predstavnika organizatora, gospodarsku su konferenciju svojim govorima službeno otvorili predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

KARAMARKO: Naš program nudi rješenja za bolju budućnost Hrvatske!

Naslov konferencije određuje i njen sadržaj. Ona je bitna stanica na putu prema izradi cjelovitog programa ekonomskog oporavka i rasta na kojem HDZ sustavno radi. I to zajedno s radnim timom stručnjaka s IFO instituta iz Münchena. Današnja gospodarska konferencija prava je prilika da se u okviru svih panela i rasprava, prijedloga i razmišljanja ostvari i dodatna provjera osnovnih teza programa na kojem radimo - programa koji će ponuditi rješenja kako bi Hrvatska prestala biti zemlja-slučaj. Hrvatska nije osuđena na iseljavanje i siromaštvo! Imamo previše potencijala da bismo bili na samom gospodarskom dnu Europske unije. GRABAR-KITAROVIĆ: Očekujem da će premijer prihvatiti moj poziv!
Od prvog dana mandata želim pokazati da radim u korist građana i da ću samo njima polagati račune. Saslušat ću sve koji nude prijedloge za izlazak iz ove recesije i teške socijalne i gospodarske krize. Naravno, postoje različiti stavovi oko mjera, ali to je smisao otvorene rasprave o problemima. Ne smijemo ignorirati probleme i zatvarati oči pred istinom - šest godina recesije i 12 kvartala uzastopnog pada BDP-a ukazuje na strukturne probleme i vrijeme je za postizanje konsenzusa. Trenutno nema važnije teme u Hrvatskoj, jer nikada nismo bili u dubljoj krizi. Upravo zbog toga pozvala sam premijera da sazove sjednicu vlade i očekujem njegov pozitivan odgovor, jer svi moramo raditi na dobrobiti građana!

TEME I CILJEVI

Konferencija je bila podijeljena u tri panela. Na prvome se raspravljati o fiskalnoj i monetarnoj politici koje su jedne od glavnih poluga ekonomske politike i gospodarskih promjena. Ekonomski stručnjaci ponudili su odgovor na jedno od ključnih pitanja - kako fiskalnom i monetarnom politikom potaknuti gospodarski rast i konkurentnost Hrvatske. Gdje su nove mogućnosti za hrvatsku industriju? - pitanje je kojim su se baviti sudionici drugog panela pod nazivom „Nova industrijska politika“. Energetski potencijali Hrvatske u EU - tema jebila trećeg panela na kojem se - među ostalim - govorilo o energetici kao osnovi daljnjeg razvoja i značaju hrvatskog geostrateškog položaja.
Gospodarsku konferenciju zaključio je ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta Srećko Prusina završnim obraćanjem sudionicima i uzvanicima.

Četvrta HDZ-ova konferencija

„Hrvatska i EU - Razvojna politika 2015. - 2020.“ samo je jedna u nizu konferencija na koje HDZ poziva domaće i inozemne stručnjake, pokreće raspravu o teškim gospodarskim problemima, nudi konkretna rješenja, razmatra njihove potencijalne učinke, predlaže načine realizacije i prezentira dijelove programa. Prisjetimo se, krajem 2013. godine organiziran je Svehrvatski gospodarski forum, u travnju prošle godine konferencija „Investicijski potencijali Hrvatske“, a u rujnu velika međunarodna konferencija o jačanju zdravstvenog sustava.

Poveznice:

www.hdz.hr/vijest/nacionalne/gospodarska-konferencija-7-svjetski-smo-prvak-u-neiskoristavanju-energetskih

www.hdz.hr/vijest/nacionalne/gospodarska-konferencija-6-poduzetnike-iz-dijaspore-potrebno-je-privuci-u-hrvatsku

www.hdz.hr/vijest/nacionalne/gospodarska-konferencija-5-korjenite-reforme-kljuc-oporavka-i-rasta

www.hdz.hr/vijest/eu/video-gospodarska-konferencija-4-zbog-neprovodenja-reformi-hrvatska-je-na-dnu-ljestvica-eu

www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-gospodarska-konferencija-3-odredili-smo-pravce-naseg-programa-na-izbore

www.hdz.hr/vijest/eu/video-gospodarska-konferencija-2-jedino-rjesenje-izlaska-iz-krize-reforme

www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-gospodarska-konferencija-1-zaustavljanje-egzodusa-bolji-zivot-za-gradane-i

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.