2007. godina >>>  

U Varšavi je održan susret predstavnika demokršćanskih i konzervativnih političkih zaklada iz istočne i jugoistočne Europe i SAD-a


„Političke zaklade i stranke: zajedničkim snagama za zajedničku misiju“


Varšava

Od 29.11. do 02.12.2007.


Pod pokroviteljstvom IRI-ja (International Republican Institut) i u organizaciji CREO-a (Centrum Rozwoju Edukaciji Obywatelskiej/ Civic Education Development Center) od 29. 11. - 2. 12. 2007. u Varšavi je održan susret predstavnika demokršćanskih i konzervativnih političkih zaklada iz istočne i jugoistočne Europe (Albanije, Bugarske, Češke, Estonije, Grčke, Mađarske, Makedonije, Poljske, Srbije i Slovačke) i SAD-a.

Na susretu koji je bio organiziran pod naslovom: „Političke zaklade i stranke: zajedničkim snagama za zajedničku misiju“, razgovaralo se o tome kako rad zaklada i političkih stranaka u pojedinim zemljama može utjecati na društveno politički život, kao i o tome na koji način pojedine zaklade mogu biti povezane s matičnim strankama.

U Varšavi je u ime ZHDZ boravio Daniel Glunčić koji je u zakladi zadužen za odnose s iseljeništvom, crkvama i vjerskim zajednicama. U kratkom izlaganju izvijestio je sudionike susreta o radu ZHDZ-a i o novoosnovanoj Političkoj akademiji ZHDZ-a. Predstavnik EU-a Tomi Huhtanen (Senior Political Adviser/ EPP) izvijestio je o do sada poduzetim koracima u stvaranju krovne zaklade na razini EU-a koja će nositi ime bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Kohla. Huhtanen je u svom predavanju naglasio kako je važno stvoriti „european ideas network“ s čvrstim transatlantskim vezama. Glunčić je u tom pogledu izrazio čvrstu želju da ZHDZ, kao europski orijentirana i demokršćanska zaklada, što prije postane jedna od članica navedene krovne zaklade. Istodobno kad HDZ u EPP-u predstavlja snažnog i pouzdanog partnera i ZHDZ želi biti sastavni dio buduće krovne zaklade europskih i konzervativnih stranaka, rekao je Glunčić. Na susretu je naglašeno kako je cilj stvoriti temelje za umrežavanje demokršćanskih i konzervativnih stranaka koje bi na taj način koordinirano i efikasno djelovale na cijelom području EU-a.

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.