2016. godina >>>  

2. Konferencija o vrijednostima


Zagreb

06.12.2016.


U Hotelu Westin u Zagrebu, Zaklada hrvatskog državnog zavjeta i Zaklada Konrad Adenauer organizirale su 2. Konferenciju o vrijednostima.

Riječi dobrodošlice nazočnima su uputili Srećko Prusina, ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta i dr.sc. Michael Lange, voditelj ureda Zaklade Konrad Adenauer u Hrvatskoj.

U riječima dobrodošlice, Srećko Prusina, ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta istaknuo je: „Svaki pojedinac kao jedinka, ali i time i kao dio sustava, primjerice političke stranke, državne institucije i društva općenito, ima neke vrijednosti. No, u današnjem se svijetu na vrijednosti nerijetko pomalo i zaboravi zahvaljujući užurbanosti života. Mi, koji se na ovaj ili onaj način bavimo politikom, kao časnom djelatnošću, ne smijemo zaboraviti koje su naše kršćansko-demokratske vrijednosti. Posebnost kršćanstva je upravo u tome da uvijek traži dobro.“

Konferenciju o vrijednostima otvorio je Gordan Jandroković, potpredsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik Hrvatske demokratske zajednice te je u uvodnom govoru naglasio: „Temelj djelovanja demokršćanskih stranaka, pa tako i Hrvatske demokratske zajednice, je nastojanje da se osnovne kršćanske vrijednosti oživotvore u političkome životu i pridonesu punini demokracije. Istovremeno, da se na njima temelji funkcioniranje društva, da se nastoje uskladiti kršćanska vjerska, etička i društvena načela s institucijama suvremene demokratske države. Demokršćanstvo nije ideologija nego princip djelovanja ljudskog društva u cilju ostvarivanja općeg dobra koje se pronalazi u poštivanju i zaštiti dostojanstva ljudske osobe. Opće dobro razlog je postojanja političke vlasti“.

O vrijednostima u politici i društvu u Hrvatskoj i kršćansko-demokratskim vrijednostima u politici i društvu u Sloveniji govorili su prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Andreja Valič Zver, predsjednica Instituta „Dr. Jože Pučnik“ i ravnateljica Slovenskog centra za nacionalno pomirenje.

Zaključnim riječima nazočnima se obratio dr. sc. Lars Hänsel, voditelj odjela za Europu i Sjevernu Ameriku, glavnog odjela za europsku i međunarodnu suradnju Zaklade Konrad Adenauer.

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.