2016. godina >>>  

Seminar za gradonačelnike i župane


Povećanje konkurentnosti JLP(R)S i održivi modeli upravljanja i financiranja


Trakošćan

Od 09.12. do 10.12.2016.


Zaklada hrvatskog državnog zavjeta (ZHDZ) organizirala je u Trakošćanu - u suradnji sa Zakladom Konrad Adenauer (KAS) - dvodnevnu konferenciju za gradonačelnike i župane iz redova Hrvatske demokratske zajednice pod nazivom „Povećanje konkurentnosti jedinica lokalne područne (regionalne) samouprave i održivi modeli upravljanja i financiranja“.

Na početku, sve sudionike pozdravili su Srećko Prusina, ravnatelj ZHDZ-a, i dr. Michael Lange, voditelj Ureda KAS-a u Hrvatskoj.

Konferenciju je službeno otvorio Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora, koji se zahvalio objema zakladama na višegodišnjem predanom radu u edukaciji niza političara i dužnosnika, ali i mladih - čije vrijeme tek dolazi.

Napomenuo je da je organizacija konferencije na ovu temu došla u pravi trenutak s obzirom na donošenje državnog proračuna za 2017. godinu i cjelovitu poreznu reformu. Ravnomjerni razvoj svih dijelova Hrvatske - kako često ističe predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković - naša je trajna zadaća, a na temelju poticajnih mjera za stvaranje radnih mjesta, konkurentnosti, gospodarskog rasta, bolje kvalitete života i održivog razvoja. Ukratko - na temelju ulaganja u budućnost.

Potpredsjednica HDZ-a i eurozastupnica Ivana Maletić u svom je izlaganju predstavila suvremeni, europski model praćenja efikasnosti i izvrsnosti rada jedinica lokalne i regionalne samouprave (tzv. indikatori uspješnosti).

Posebno je napomenula važnost izrade strategija lokalnih i regionalnih samouprava, koje moraju biti usklađene s akcijskim planom provedbe projekata i proračunom te izrađene u komunikaciji s poduzetnicima i ostalim lokalnim dionicima.

O važnosti lokalnih zajednica koje snaže državu iz njemačke je perspektive pak govorio Hans Peter Lindlar, bivši predsjednik Upravne oblasti Koeln (CDU-a).

Nakon uvodnih izlaganja, uslijedio je okrugli stol na kojem su nastupile tri magistre znanosti - zamjenica ravnateljice Porezne uprave Marija Vuraić-Kudeljan, glavna državna rizničarka RH Ivana Jakir-Bajo i Ivana Maletić.

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković zatvorio je konferenciju u subotu 9.prosinca 2016. završnim govorom.

Predsjednik Plenković je naglasio da su u proračunu za 2017. osigurana sredstva za kompenzaciju jedinicama lokalne uprave i samouprave. Radi se o decentraliziranim sredstvima, kompenzacijskim mjerama i pomoći u ukupnom iznosu od oko 4 milijarde kuna - što je važno za izradu proračuna na lokalnoj i županijskoj razini.

U proračunu su predviđena sredstva koja se odnose na decentralizirana sredstva, na kompenzacijske mjere i na pomoći. Kada sve to zajedno zbrojimo, riječ je o četiri milijarde kuna koje će osigurati učinkovito financijsko poslovanje jedinica lokalne i područne samouprave. Naša je politika cjelovita i paket porezne reforme treba gledati s predloženim državnim proračunom, a racionalno poslovanje uvijek je dobrodošlo na rashodovnoj strani - bez obzira na kojoj smo razini vlasti, naglasio je predsjednik Plenković.

Seminar je ocijenio kvalitetnim doprinosom jednom od ciljeva Vlade te je kazao je da je u manje od dva mjeseca mandata posjetio 15 županija te najavio da će ostale županije posjetiti u sljedećih nekoliko dana. Najavio je, također, sastanak s Hrvatskom zajednicom županija - koji će se održati 19. prosinca u Zagrebu, a na kojem će sudjelovati svi ministri i svi župani. Cilj je da se svi u Vladi jasno upoznaju s prioritetima u pojedinim dijelovima Hrvatske kako bi im pomogli u njihovom realiziranju.

Vezano za reformu regionalne i lokalne samouprave, predsjednik Plenković je naglasio da je to otvoreno političko pitanje o kojem je razgovarao s partnerima u Vladi te kojem trebaju dati doprinos sve političke stranke.

Nakon zatvaranja seminara, sudionici su se uputili u Veliko Trgovišće gdje su odali počast prvom predsjedniku Republike Hrvatske i Hrvatske demokratske zajednice, dr. Franji Tuđmanu.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/konferencija-za-hdz-ove-zupane-i-gradonacelnike-o-povecanju-konkurentnosti-lokalnih

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/s-konferencije-u-trakoscanu-u-proracunu-su-osigurana-sredstva-za-ucinkovito

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.