2016. godina >>>  

Godišnjica smrti prvog hrvatskog predsjednika


Veliko Trgovišće

10.12.2016.


U povodu 17. godišnjice smrti prvog hrvatskog predsjednika i predsjednika HDZ-a dr. Franje Tuđmana, izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice predvođeno mr.sc. Andrejom Plenkovićem, predsjednikom Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske demokratske zajednice, Gordanom Jandrokovićem, glavnim tajnikom HDZ-a i potpredsjednikom Hrvatskog sabora, akademikom Željkom Reinerom, potpredsjednikom Hrvatskog sabora,ministrima Vlade Republike Hrvatske dr. sc. Tomislavom Ćorićem, Lovrom Kušćevićem, Ivanom Medvedom, prof. dr. sc. Miroslavom Tuđmanom, zastupnikom Hrvatskog sabora, Milanom Kovačem, predsjednikom Kluba utemeljitelja, Žarkom Tušekom, predsjednikom ŽO HDZ-a Krapinsko – zagorske županije i ravnateljem Zakladne uprave ZHDZ, Srećkom Prusinom položilo je vijence i svijeće ispred poprsja dr. Franje Tuđmana u dvorištu rodne kuće u Velikom Trgovišću. Izaslanstvo se nakon toga upisalo u spomen knjigu. Hrvatsko su zagorje danas pohodila i trojica bivših premijera - Franjo Gregurić, Nikica Valentić i Zlatko Mateša.

Nakon paljenja svijeća kod rodne kuće, u Spomen-školi dr. Franje Tuđmana, prof. dr.sc. Miroslav Tuđman, Milan Kovač i predsjednik Plenković održali su izlaganje na predavanju pod nazivom „Franjo Tuđman - povjesničar, političar i državnik“.

„Dr. Franjo Tuđman je prvi predsjednik HDZ-a i prvi predsjednik RH, pod čijim je vodstvom ostvarena težnja o slobodnoj, demokratskoj i međunarodno priznatoj Hrvatskoj. Taj uspjeh nije ostvaren zahvaljujući stjecaju povoljnih povijesnih okolnosti i političkog trenutka, već zbog njegove idejne i intelektualne širine te političkog umijeća da svaku situaciju iskoristi za hrvatske nacionalne interese.

Pod vodstvom prvog predsjednika, HDZ i RH ostvarili su svoje najveće uspjehe - uvođenje demokratskog višestranačkog sustava, neovisnost, međunarodno priznanje, obrana od agresije velikosrpskog Miloševićeva režima, oslobođenje zemlje vojno-redarstvenim operacijama Bljesak i Oluja, kao i mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja, završetak sukoba u BiH te obnova agresijom razrušenih krajeva naše zemlje.

Među brojnim postignućima, ne smije se zaboraviti ni to da je upravo predsjednik Tuđman uspostavio temelje današnjeg ustrojstva lokalne samouprave - županija, općina i gradova. Nasuprot birokratskoj i udaljenoj vlasti Jugoslavije, nastojao je uspostaviti lokalnu vlast što bližu građanima i oblikovati granice jedinica lokalne samouprave sukladno povijesnim okolnostima te logici svakodnevnog života, a izbjegavajući svaku mogućnost autonomaštva. Sve to moramo imati na umu pri preispitivanju sadašnjeg ustrojstva lokalne samouprave. Želim još jednom naglasiti da nećemo dopustiti da se županije, kao središnja razina vlasti i povijesni oblik teritorijalnog ustroja, dovedu u pitanje!

S velikim poštovanjem prema svim ovim postignućima našeg prvog predsjednika vodim Hrvatsku demokratsku zajednicu. Uvjeren sam da okupljajuća, državnička i jasna europska politika dr. Tuđmana i danas treba ostati temelj političkog djelovanja HDZ-a i naše Vlade.

Politika zajedništva i okupljanja svih onih koji mogu pridonijeti razvoju Hrvatske bila je u temelju uspjeha politike predsjednika Tuđmana. U svojoj srži kršćanska ideja pomirbe omogućila je da u iznimno teškim uvjetima velikosrpske agresije požrtvovnošću hrvatskih branitelja i zajedništvom hrvatskog naroda u Domovini, BiH i iseljeništvu ostvarimo pobjedu u Domovinskom ratu.

Profiliranje HDZ-a kao najveće, okupljajuće i pomirbene stranke, koja se svojim programom obraća svim hrvatskim biračima, bilo je preduvjet povjerenja birača u devedesetima, a i na zadnjim parlamentarnim izborima. Otvoren i okupljajući HDZ bit će uspješan i u budućnosti, a ostvarivanje ključnih nacionalnih ciljeva mora biti ispred osobnih animoziteta, lokalnih ili političkih razlika.

U svojim radovima dr. Tuđman isticao je da je Hrvatska stoljećima, i kada nije imala potpuni državnopravni subjektivitet, bila sastavnim dijelom sredozemne i srednjoeuropske kulture. Priključenje zajednici europskih naroda uključeno je i u programske temelje naše stranke od samoga početka, a europeizacija Hrvatske zacrtana je kao strateški cilj i u govoru predsjednika Tuđmana prilikom konstituirajuće sjednice Hrvatskoga sabora.

Temeljem takvog programskog određenja, danas, kao punopravna članica EU, moramo se još snažnije uključiti u mehanizme suradnje i oblikovanja europskih procesa koji nam se otvaraju na svim razinama vlasti. Pobjedom protiv svakovrsnih populizama, podvala i provokacija, potvrdit ćemo Tuđmanovu ostavštinu“ rekao je predsjednik Plenković u svome predavanju.

Nakon Velikog Trgovišća, cjelodnevni program obilježavanja 17. obljetnice smrti utemeljitelja HDZ-a i moderne hrvatske države dr. Franje Tuđmana završen je navečer u Svetištu Sveta Mati Slobode (zagrebački Jarun) svetom misom zadušnicom - na kojoj je bio i predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/iz-velikog-trgovisca-tudmanova-politika-zajednistva-i-okupljanja-i-danas-treba

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.