2017. godina >>>  

Konferencija "Konrad Adenauer (1876.-1967.) - Kršćansko-demokratsko političko obrazovanje za ujedinjenu Europu"


Zagreb

19.04.2017.


19. travnja u Zagrebu je održana međunarodna konferencija „Konrad Adenauer (1876. - 1967.) - Kršćansko demokratsko političko obrazovanje za ujedinjenu Europu“.

U ime organizatora, nazočne su pozdravili dr. Michael Lange, voditelj ureda Konrad Adenauer u Hrvatskoj i Srećko Prusina, ravnatelj Zakladne uprave Zaklade hrvatskog državnog zavjeta koji je pri tom naglasio kako je „Konrad Adenauer zamišljao Europu, prije svega, kao zajednicu vrijednosti a tek onda kao ekonomsku zajednicu. Smatrao je da samo mir i sloboda mogu dati novu, poslijeratnu perspektivu Europi. Pored toga, osobno se snažno zalagao za političko obrazovanje. Vjerojatno je i to jedan od razloga zašto naša sestrinska i prijateljska zaklada nosi upravo njegovo ime.“
U prvom izlaganju Davor Ivo Stier, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar vanjskih i europskih poslova iznio je niz opservacija o političkim zakladama i europskim  vrijednostima. Marie - Luise Dött, zastupnica u Njemačkom parlamentu (Bundestag), predsjednica Odbora za zaštitu okoliša parlamentarne grupe CDU/CSU; predsjednica Udruženja katoličkih poduzetnika Njemačke naglasila je važnost Kršćansko demokratskog političkog obrazovanja za ujedinjenu Europu. O Političkim smjernicama Konrada Adenauera govorio je dr. Alexander Brakel, zamjenik voditelja Odjela za znanost/Arhiv za kršćansko - demokratsku politiku. Značaj Konrada Adenauera za današnju ujedinjenu Europu predstavio je prof. dr. sc. Mladen Puškarić s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, a u panel diskusiji bili su i prof. dr. sc. Zoran Jašić, bivši veleposlanik Republike Hrvatske u Saveznoj Republici Njemačkoj i bivši ministar financija Republike Hrvatske, Daniel Glunčić, predsjednik Njemačko-hrvatskog društva prijateljstva te Ante Gavranović, prvi predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.
 
 

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.