2019. godina >>>  

Međunarodni seminar pod nazivom „Borba za Europu: Aktualni izazovi i mogućnosti u budućnosti“, Šipanska luka, otok Šipan


Šipanska luka, otok Šipan

Od 29.06. do 03.07.2019.


U organizaciji Atlantskog vijeća Hrvatske, Zaklade Hanns Seidel i Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO), na otoku Šipanu od 29. lipnja do 3. srpnja 2019. održan je međunarodni seminar pod nazivom „Borba za Europu: Aktualni izazovi i mogućnosti u budućnosti“.
 
Na početku konferencije nazočne su pozdravili Aleksandra Markić Boban, ravnateljica ureda Zaklade Hanns Seidel u Zagrebu, Zoran Kurelić, dekan Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu te Sandro Knezović, istraživački znanstvenik iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose.
 
Prvoga dana seminara uvodno predavanje održao je Zoran Kurelić dekan Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji se osvrnuo na nestajuću granicu između privatnog i javnog te ugrozu koju to stvara za budućnost Europe. Naglasio je poziciju populističkih i antieuropskih stranka nakon europskih izbora. U nastavku dana raspravljalo se o sukobu nacionalnog i globalnog kao dijelu europskog identiteta, raspravi je prethodilo predavanje Josipa Brkića, zamjenika ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. Dan je završen predavanjem i radionicom prof. dr. sc. Domagoja Bebića s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji je govorio o ulozi društvenih mreža i medija u Europi.

Drugoga dana seminara seminar je započet s raspravom o europskoj vanjskoj i sigurnosnoj politici kojoj su prethodila izlaganja Arnolda Kammela, savjetnika ministra obrane Republike Austrije i Ivane Boštijančić Pulko iz Centra za europske perspektive iz Republike Slovenije. U poslijepodnevnom dijelu programa raspravljalo se o suradnji NATO-a i EU kroz panele i radionicu koje je vodio Sebastian von Münchov iz George C. Marshall europskog centra za sigurnosne studije.

Trećeg i četvrtog dana seminara raspravljalo se o kriznom menadžmentu u EU, a predavanja su održali Nikoleta Đukanović sa Sveučilišta Donja Gorica iz Crne Gore koja je govorila o izazovima regionalne integracije zemalja susjedstva u EU te Robert Barić s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji je objasnio kako upravljanje krizama može postati osnovni alat vanjskih odnosa EU. U ime Zaklade hrvatskog državnog zavjeta na seminaru su sudjelovali Sebastian Tončić i Pavao Škoko Gavranović.

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.