2015. godina >>>  

KONFERENCIJA ULOGA JEDINICA LOKALNE SAMOUPRAVE U PROMICANJU EKONOMSKOG RASTA – MOGUĆNOSTI ZA STVARANJE RADNIH MJESTA


Split

25.05.2015.


SPLIT, 25. svibnja – Zaklada hrvatskog državnog zavjeta, Zaklada Hanns Seidel i Wilfried Martens Centar za europske studije iz Bruxellesa, krovna europska demokršćanska politička zaklada desnog centra, organizirali su danas konferenciju o mogućnostima stvaranja radnih mjesta u lokalnoj zajednici.
Skup je otvorio Zlatko Ževrnja, splitsko-dalmatinski župan, a nazočne je u ime predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka pozdravio Ante Sanader, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Splitsko – dalmatinske županije i član Predsjedništva HDZ-a.
U ime organizatora, u uvodnom su se dijelu obratili Ivo Ivančić (Zaklada hrvatskog državnog zavjeta), Ivana Đimoti (Zaklada Hanns Seidel) i Bernada Cunj (Martens centar).
Gradonačelnik njemačkog grada Pfaffenhofena govorio je o iskustvima rada u lokalnoj zajednici i načinu na koji bi grad trebao biti više orijentiran poduzetnicima, što smatra ključnim za zapošljavanje i gospodarski rast lokalne zajednice. S druge strane, solinski gradonačelnik Blaženko Boban iznio je svoja iskustva kontakata s poduzetnicima. Naveo je izazove s kojima se poduzetnici susreću prilikom ulaganja u Hrvatsku, posebno istaknuvši neefikasan pravosudni sustav.
Govoreći o makroekonomskom okviru, predsjednik HDZ-ova Odbora za financije i docent na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu dr. Tomislav Ćorić naglasio je nužnost provođenja strukturnih reformi u Hrvatskoj, posebno artikuliravši problem nefunkcioniranja javne uprave. Iznio je mišljenje da je potrebno više ovlasti a time i odgovornosti jedinica lokalne samouprave, počevši s fiskalnom decentralizacijom hrvatskog sustava.
O modelima poticanja gospodarskog rasta i otvaranja radnih mjesta govorili su i GyorgyGemesi, gradonačelnik mađarskog grada Goedele, Hrvoje Marušić, predsjednik HDZ-ove Zajednice poduzetnika i obrtnika, Denis Rubić iz tvrtke Dalmaconsult i Ivan Šipić, gradonačelnik Trilja.

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.