2015. godina >>>  

20 GODINA ZAKLADE HRVATSKOG DRŽAVNOG ZAVJETA


Zagreb

04.10.2015.


Zaklada hrvatskog državnog zavjeta ove godine obilježava 20. obljetnicu svog osnutka. Stoga će i aktivnosti Zaklade kao i njezin vizualni identitet sadržavati podsjetnik na ovu obljetnicu.

ZHDZ je prva politička zaklada u Republici Hrvatskoj. Odluka o njezinu osnutku donesena je 04. listopada 1995. a potpisao ju je predsjednik HDZ-a dr. Franjo Tuđman. Zaklada je s radom započela 1996. godine.

Misija Zaklade je postati centar izvrsnosti za političko obrazovanje i političko savjetovanje, djelujući na demokršćanskim temeljima, a kako se politička doktrina kršćanske demokracije uvelike oslanja na kršćansko-socijalni nauk, u središtu doktrine je čovjek-osoba i njegovo dostojanstvo.

Pozivajući se na kršćansko-socijalni nauk, temeljne vrijednosti Zaklade hrvatskog državnog zavjeta počivaju na socijalnoj pravdi političke zajednice, koja u konačnici postoji radi općeg dobra, a zadaci Zaklade su da se na nacionalnom i međunarodnom planu putem političke naobrazbe zauzima za mir, slobodu i pravednost.

Cilj Zaklade je dati svoj doprinos jačanju političke kulture, kulture dijaloga, odnosno podržavanje izgradnje i nadogradnje demokratskog društva i pravne države te socijalno tržišnog gospodarstva kako bi se demokracija učvrstila, a smisao demokracije je dostojanstvo čovjeka i sloboda.

POČETAK RADA

Prvo političko predavanje održao je ministar obrane Gojko Šušak na temu “ Uloga Hrvatske u Partnerstvu za mir”. Zaklada je 1998. -1999. godine obnovila rodnu kuću prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću.

Od kraja devedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do 2006. Zaklada, uslijed okolnosti, značajno smanjuje svoje aktivnosti.

INTENZIVIRANJE AKTIVNOSTI 2006.Do ponovnog aktiviranja Zaklade dolazi 16. svibnja 2006. kada ravnateljem postaje Srećko Prusina, koji na tu funkciju dolazi iz njemačke Zaklade Konrad Adenauer.

Od intenziviranja svoje djelatnosti 2006., Zaklada naglasak stavlja na cjeloživotno obrazovanje i savjetovanje i međunarodnu suradnju.

MEĐUNARODNA SURADNJA

Gotovo svi se projekti zaklade izvode u suradnji s inozemnim partnerima što definitivno nagovješćuje novu eru u postojanju zaklade, eru u kojoj se Zaklada otvara suradnji s najvećim europskim političkim zakladama. Tome izravno pridonosi veliko međunarodno iskustvo ravnatelja Srećka Prusine, koji, osim iskustva, u Zakladu donosi i svoje plodonosne međunarodne političke kontakte na najvišoj razini. Naročito se uspostavlja i razvija suradnja sa Zakladom Konrad Adenauer (Njemačka), Zakladom Hanns Seidel (Bavarska, Njemačka), Političkom akademijom Austrijske pučke stranke (Austrija), Zakladom Jarl Hjalmarsson (Švedska), Zakladom Eduardo Frei (Nizozemska), Institutom Robert Schuman (Bruxelles, Budimpešta), Međunarodnim republikanskim institutom (SAD) i Političkom akademijom HDZ-a BiH.Štoviše, posljednja se osniva zahvaljujući izravnoj potpori Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, a zahvaljujući Prusini uspostavlja uspješnu suradnju s njemačkim političkim zakladama Konrad Adenauer i Hanns Seidel. Međunarodnom suradnjom i kredibilitetom, Zaklada se od 2006. do danas nametnula kao jedan od kreatora politika u Hrvatskoj i susjednim zemljama, otvorivši time prostor za djelovanje i drugim hrvatskim političkim zakladama.

Posebnu pažnju Zaklada u svom radu posvećuje suradnji s Mladeži Hrvatske demokratske zajednice. Velik broj članica i članovi Mladeži HDZ-a polazilo je i polazi razne oblike cjeloživotnog političkog obrazovanja. ZHDZ stavlja velik naglasak na ovu vrstu suradnje jer politički pomladak smatram iznimno bitnim ne samo za budućnost stranke, već i države. Brojni su članovi Mladeži koji su, polazeći programe Zaklade, postali župani, gradonačelnici, načelnici općina, saborski zastupnici i drugi dužnosnici, a neki su svoje karijere razvili i na europskoj razini, od Europskog parlamenta do Mladeži Europske pučke stranke.

BROJNA PRIZNANJA I USPJESIBrojne su međunarodne organizacije prepoznale važnost i uloge ZHDZ-a u političkom životu. Tako je 2008. godine Njemački savezni parlament Bundestag Srećku Prusini dodijelio Medalju za promicanje hrvatsko – njemačkih odnosa, zahvaljujući njegovom angažmanu upravo na produbljivanju suradnje ZHDZ-a i njemačkih političkih zaklada. Ovo je priznanje Prusina posvetio Zakladi hrvatskog državnog zavjeta i predsjedniku Tuđmanu.

Zaklada je od 2007. jedna od prvih članica Wilfried Martens centra za europske studije, krovne europske demokršćanske zaklade i ENOP-a, Europske mreže političkih zaklada.

U svibnju 2008. Zaklada otvara Spomen-školu dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću, čime i na ovaj simboličan način odaje poštovanje prvom hrvatskom Predsjedniku.

Od 2006. godine, na preko 640 događaja sudjelovalo je više od 35.000 osoba. Više od 10.000 članova Hrvatske demokratske zajednice završilo je različite oblike političke edukacije u sklopu rada Zaklade.

PROJEKTI ZAKLADEIzmeđu ostalih, izdvajaju se sljedeći međunarodni projekti Zaklade:
2007. Zaklada je organizirala Skup mladih Hrvata iz iseljeništva pod nazivom „Hrvatska srca moga dio“ . Događaj je okupio mlade iz cijelog svijeta i upoznao ih s političkom i kulturnom baštinom Hrvatske.Zaklada osniva 2007. svoju Političku akademiju namijenjenu izobrazbi stranačkih dužnosnika i članova većinom iz redova Mladeži HDZ-a. Radi se o jednogodišnjem programu cjeloživotnog obrazovanja. Do sada je ovaj program završilo 8 generacija, odnosno 327 polaznika. Na Političkoj akademiji izvodi se nastava iz sljedećih predmeta: Politička analiza, Odnosi s javnošću, Liderstvo, Poslovno komuniciranje i protokol, Engleski jezik, Međunarodni odnosi, Političke ideologije i stranke, Hrvatska vanjska politika, Lobiranje i Uvod u ekonomiju.Po završetku programa Političke akademije, odabrani pojedinci nastavljaju svoje cjeloživotno obrazovanje na drugom, višem stupnju, nazvanom Politička akademija PLUS. Ovaj program u trajanju od 2 godine nudi dublja aplikativna znanja i složenije vještine političke komunikacije.

Program Mladi u politici podrazumijeva seriju seminara namijenjenih vodstvu Mladeži HDZ-a, a specijalizirani program Žene u politici i društvu podrazumijeva cjeloživotno obrazovanje žena koji je završilo 32 žene u dva ciklusa.Dvogodišnji program Žene u politici i društvu odnosi se na cjeloživotno političko obrazovanja sa ženama kao ciljnom skupinom. Radi se o specifičnim iskustvima, znanjima, vještinama i alatima objedinjenima u ovaj međunarodni program.

Jedan od najsloženijih programa predstavlja Politička analiza i komunikacija, program koji priprema stranačke kandidate za izbore (lokalne i parlamentarne).

Program Menadžment lokalne uprave predstavlja obrazovni program lokalnih dužnosnika, primarno načelnika općina, gradonačelnika, župana i članova predstavničkih tijela.

Road-show Hrvatska i Europska unija održao se tijekom kampanje za referendum za pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji. Zaklada je organiziravši velik broj javnih tribina, panela, okruglih stolova i konferencija aktivno doprinijela argumentaciji za članstvo u Europskoj uniji.EU fondovi predstavlja veliki broj radionica namijenjenih dionicima na lokalnoj razini koji se kroz ovaj program usavršavaju za primjenu EU fondova.

Plan reformi hrvatskog gospodarstva je projekt koji su tijekom 2014. i 2015. realizirali Zaklada i Institut IFO. IFO je jedan od najuglednijih svjetskih ekonomskih instituta, na čijem je čelu ugledni ekonomist prof. dr. dr. h. c. mult. Hans-Werner Sinn. Na ovom su projektu bili okupljeni vodeći njemački i europski gospodarski stručnjaci, a projekt je služio kao podloga za izradu sveobuhvatnog gospodarskog programa.Plan gospodarskih reformi – slovačka iskustva je projekt koji je Zaklada tijekom 2014. i 2015. izvodila zajedno sa slovačkim think-tankom MESA10, prenoseći na taj način uspješna slovačka reformska iskustva.

Pored ovdje navedenih projekata, Zaklada redovito organizira okrugle stolove i konferencija na aktualne teme. Ovdje se posebno ističe organizacija nekoliko konferencija na temu gospodarstva. Konferencije okupljaju ugledne znanstvenike, gospodarstvenike, sveučilišne profesore, poslovne ljude i druge ugledne pojedince iz inozemstva i Republike Hrvatske.

Gotovo svi projekti podrazumijevaju studijska putovanja u inozemstvo kojom prilikom se hrvatski kolege upoznaju sa svojim međunarodnim partnerima, razmjenjujući znanja, iskustva i ideje.

Veliki broj događanja, radionica, okruglih stolova, seminara, konferencija, veliki broj prijeđenih kilometara i još veći broj zadovoljnih sudionika raznih oblika edukacije danas simboliziraju 20 ponosnih godina.

PDF dokument - kliknite ovdje

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.