2022. godina >>>  

27. obljetnica osnutka Zaklade hrvatskog državnog zavjeta


Zagreb

04.10.2022.


Zaklada hrvatskog državnog zavjeta (ZHDZ) osnovana je na današnji dan 1995. a Odluku o osnivanju Zaklade donijelo je Predsjedništvo HDZ-a. Zaklada je počela s radom 1996. Utemeljitelj je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman koji je već tada prepoznao ulogu i važnost političke zaklade. Ideje dr. Franje Tuđmana predstavljaju obvezu i nit vodilju rada Zaklade.
 
Zaklada hrvatskog državnog zavjeta demokršćanska je politička zaklada, prva politička zaklada u Republici Hrvatskoj. Osnivač, odnosno zakladnik je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), stoga ZHDZ baštini i dijeli vrijednosti svoga osnivača.
 

Danas je ZHDZ visoko internacionalizirana i provodi gotovo sve svoje aktivnosti i projekte u suradnji s međunarodnim partnerima, najčešće europskim sestrinskim političkim zakladama. U smislu razmjene pozitivnih iskustava razvijenih demokracija, Zaklada ima projektnu suradnju sa zakladama u drugim državama (austrijskom Politische Akademie, njemačkom Hanns Seidel, nizozemskom Eduardo Frei, Švedskom Jarl Hjarlmarson i Institutom Robert Schuman te Međunarodnim republikanskim institutom). Posebno uspješnu suradnju ZHDZ ima s vrlo uglednom njemačkom Zakladom Konrad Adenauer s Uredom u Zagrebu. Zaklada hrvatskog državnog zavjeta je punopravni član Centra za europske studije Wilfried Martens (CES) i europske mreže političkih zaklada – ENoP. CES djeluje kao politička zaklada Europske pučke stranke (EPP), a osnovana je krajem 2007. te nosi ime nekadašnjeg predsjednika EPP-a Wilfrieda Martensa .
 
Zaklada hrvatskog državnog zavjeta, kao najveća i najaktivnija politička zaklada u Republici Hrvatskoj, vidi svoju ulogu u predvodniku demokratizacije društva i kroz poticaj te razvijanje drugih sličnih političkih zaklada jer svoje ciljeve može ostvariti samo u određenom političkom pluralizmu.

U proteklih šesnaest godina, bilježi se veliki broj aktivnosti i veliki broj polaznika raznih programa cjeloživotnog političkog obrazovanja. Naglasak je na kvaliteti rada kroz temeljnu aktivnost ZHDZ-a,  izvrsnost u političkom obrazovanju i savjetovanju na demokršćanskim temeljima.
 
Ovu godinu obilježilo je potpisivanje Sporazuma o suradnji s čak četiri ustanove visokog obrazovanja: Hrvatskim katoličkim sveučilištem, Sveučilištem u Dubrovniku, Sveučilištem VERN' te Fakultetom političkih znanosti u Zagrebu čiji studenti dolaze na stručnu praksu u ZHDZ.

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.