2015. godina >>>  

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA – GOSPODARSTVO I VISOKO OBRAZOVANJE


Zagreb

01.12.2015.


Danas je u Novinarskom domu, u Zagrebu održana međunarodna konferencija“ GOSPODARSTVO I VISOKO OBRAZOVANJE“.
Konferenciju je otvorio akademik Željko Reiner u ime predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Tomislava Karamarka.
U ime organizatora, nazočne su pozdravili dr. Michael Lange, voditelj ureda Konrad Adenauer u Hrvatskoj i Srećko Prusina, ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta koji je pri tom naglasio kako je „ ovo nastavak rasprava i javnih događanja koji se tiču otvaranja aktualnih društvenih i širih tema. Ovu temu držimo iznimno bitnom. Ona je bitna, da ne kažem presudna za budućnost svake zemlje pa tako i Hrvatske. Europska unija usvojila je strateški dokument EUROPE 2020 koji stavlja naglasak na pametan, održiv i uključiv rast. Ovdje je osnovni preduvjet kvalitetni sustav obrazovanja, od osnovnog, preko srednjeg do visokog obrazovanja. O tome izravno ovisi naša budućnost.
Kako bismo bili konkurentni i kako bi nacionalno gospodarstvo bilo konkurentno, a to je preduvjet gospodarskog i društvenog uspjeha, trebamo cijeli život učiti i obrazovati se. Mi u HDZ-u, štoviše, smatramo to svojom obavezom.“

Prvi panel bavio se Europskim iskustvom i poukama za Hrvatsku. Sudionici u njemu bili su recentni stručnjaci iz akademske zajednice i gospodarstva: prof. dr. sc. Siegfried Gehrmann iz Centra za europsko obrazovanje, dr. Caroline Hornstein Tomić s Instituta „Ivo Pilar“ i Zaklade Znanje na djelu, prof.dr.sc. Marko Kolaković s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr.sc. Mira Lenardić, dekanica Visoke škole Effectus, Daniela Buntak iz Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore i Violeta Jelić iz Hrvatske obrtničke komore.

Drugi panel bavio se obrazovanjem i potrebama gospodarstva u Republici Hrvatskoj. Sudionici u njemu bili su prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu, akademik Vladimir Paar s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr.sc.Miljenko Šimpraga, prorektor Sveučilišta u Zagrebu, Domagoj Ivan Milošević, zastupnik u Hrvatskom saboru, Mislav Balković iz Hrvatske udruge poslodavaca i Daška Domljan iz Zaklade Znanje na djelu.

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/medunarodna-konferencija-gospodarstvo-i-visoko-obrazovanje

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.