2023. godina >>>  

Znanstveni skup “XIV. dani dr. Franje Tuđmana


Veliko Trgovišće

12.05.2023.


Povodom 101. obljetnice rođenja dr. Franje Tuđmana u organizaciji Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, Općine Veliko Trgovišće i Hrvatske udruge „Muži zagorskog srca“ održan je XIV. znanstveni skup „Dani dr. Franje Tuđmana- Hrvati kroz stoljeća“, 12. svibnja 2023. u Spomen školi u Velikom Trgovišću.

Znanstveni skup započeo je pozdravnim riječima ravnatelja Zakladne uprave Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, Srećka Prusine.U svom izlaganju Prusina je istaknuo:"Gospođe i gospodo danas ćete biti u prilici čuti nekoliko relevantnih historiografskih ocjena, kao i više ilustrativnih memoarskih priloga o životu te pojedinim važnim aspektima iznimno svestranog rada dr. Franje Tuđmana.      

Podsjetiti ćemo se kako se dr. Tuđman u prijelomnim godinama početkom 1990-ih borio za temeljne hrvatske interese, a to su nacionalna sloboda i demokracija.
Čut ćemo i nekoliko riječi o djelovanju prvog hrvatskog predsjednika u najtežim trenutcima hrvatske države u nastajanju.

Vođen kristalnom jasnoćom vlastitih zamisli, učinkovitim prosudbama te nevjerojatnom upornošću dr. Tuđman je uspješno doveo do ostvarenja svoje strateške ciljeve da bi na kraju svima u istočnoj Slavoniji, Baranji i Srijemu pokazao kako se na plemenit i velikodušan način završava rat kojega nije htio. 
Na tim činjenicama koje s razlogom valja nazvati modernim državništvom političko djelovanje temelji i današnja Hrvatska demokratska zajednica pod vodstvom Andreja Plenkovića" Nakon g. Prusine sudionicima su se obratili izv.prof. dr. sc. Rajko Fureš, stoloravnatelj Hrvatske udruge „Muži zagorskog srca“, Robert Greblički, načelnik Općine Veliko Trgovišće te Zoran Gregurović, gradonačelnik Grada Krapine i predsjednik ŽO HDZ KZŽ.
Zdravka Bušić, saborska zastupnica i potrpredsjednuca HDZ-a prigodno se obratila i otvorila skup, a nakon čega je održala predavanje na temu: "Zajedništvo iseljeništva i domovinske Hrvatske i odnosi s BiH". Nakon gđe. Bušić, predavanje na temu: "Političko vodstvo Franje Tuđmana" održao je dr.sc. Jakov Žižić sa Hrvatskog katoličkog sveučilišta.
Izlaganje na temu: "Dovršetak Hrvatske pobjede u Domovinskom ratu- Mirna reintegracija hrvatskog Podunavnja"održao je prof.dr.sc. Mate Granić, dok je izv.prof.dr.sc. Rajko Fureš predavao na temu: "Prilozi istraživanju začetaka pluralizma i demokracije u Republici Hrvatskoj 1990. godine".

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.