2023. godina >>>  

Svečana dodjela uvjerenja polaznicima 16. generacije polaznika PA ZHDZ-a, Zagreb


Zagreb

02.09.2023.


U organizaciji Zaklade hrvatskog državnog zavjeta i Ureda Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku i Sloveniju, 02. rujna 2023. u Zagrebu, održana je svečana dodjela uvjerenja polaznicima XVI. generacije Političke akademije. Dokaz uspjeha i dosljednosti ovog programa jest činjenica da je Politička akademija od svog osnutka naovamo iznjedrila brojne dužnosnike na svim razinama političkog krajobraza u Hrvatskoj, pa tako među alumnistima između ostalog možemo navesti i trenutne ministre, župane, saborske zastupnike, gradonačelnike, državne tajnike, itd.

Daljnji testament važnosti političkog obrazovanja mladih bilo je prisustvo mnogih uvaženih gostiju; dodjelu su uveličali predsjednik Vlade Andrej Plenković, glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić, međunarodni tajnik Davor Božinović, predsjednik Mladeži Maksimilijan Šimrak, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, europarlamentarac Karlo Ressler (ujedno i alumnist Političke akademije), varaždinski župan Anđelko Stričak, saborski zastupnik Davor Ivo Stier, kao i mnogi drugi gosti koji su dokazali da se itekako vodi briga o vrhunskoj edukaciji budućih nositelja hrvatskog političkog života.

Predsjednik Mladeži HDZ Maksimilijan Šimrak u svom je govoru do znanja kako su uvjeti za uključenje mladih u društvo i politiku bolji nego ikad, počevši od kvalitetnih javnih politika, poboljšanja ekonomskog statusa povećanjem satnica za studentski rad, kao i poticajem te inkluzijom mladih u donošenje odluka i proces političkog odlučivanja.

Prigodnim riječima obratila se i Laura Iličić, najbolja polaznica XVI. generacije Političke akademije, koja je u ime svoje generacije istaknula motive koji potiču mlade za uključenje u politiku na dobrobit zajednice. Bez daljnjeg je da su takvi primjeri nadahnuće, ali i uzor za buduće generacije polaznika.
Dodatna motivacija mogla se pronaći u osvrtu Karla Resslera koji je dodatno razjasnio što je ključno za navedeno poboljšanje statusa mladih; unatoč populističkim tendencijama koje sve više prožimaju svijet pogođen krizama, jedini način da se rezultati postignu i dalje su konkretne mjere i aktivno djelovanje, radije nego li plitka demagogija koja se uvijek iznova pokazuje neodrživom i prozirnom, što prepoznaju i mladi.

Nadalje, prigodnim riječima obratio se i ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta Srećko Prusina, dodatno potvrdivši kako je Politička akademija tijekom godina postala žarište kvalitete i postavila presedan na hrvatskoj političkoj sceni po pitanju političkog obrazovanja. Takav sustav dodatno je osnažen podrškom Zaklade Konrad Adenauer, te nastavlja biti svjetionikom političke izobrazbe mladih u ovom dijelu Europe.

U nadahnjujućem tonu nastavio je i Holger Haibach, voditelj Ureda Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku i Sloveniju, te je istaknuo vrlo važnu dimenziju političke stabilnosti i vjerodostojnosti, a to je dosljednost. Baš kao što je i sama Politička akademija rezultat, ali i zalog dosljednosti, isto vrijedi i za ekonomski, politički i društveni razvoj Republike Hrvatske.
 
U konačnici, predsjednik Vlade Andrej Plenković događaj je uveličao svojim govorom u kojem je dodatno naglasio važnost uloge mladih u politici, ističući razliku koju angažman mladih čini, a koju je sve lakše primijetiti u suvremenim hrvatskim političkim okolnostima, gdje je jasno što je rezultat kontinuiranog i ozbiljnog rada, a što posljedica praznih floskula. Nadalje, istaknuta je potreba da se obrati pažnja na odgovornost, kao i na izazove koje ulazak u politiku podrazumijeva, no da unatoč svim preprekama ne treba oklijevati, već podići glavu i hrabro slijediti svoje ideale u korist cjelokupnog društva. Upravo to je jamstvo nastavljenog uspjeha i rasta u Hrvatskoj.

Usljedila je svečana dodjela uvjerenja polaznicima, nakon čega je održana i panel rasprava na temu „Migracije i tržište rada“, u kojoj su, uz Davora Božinovića, Gordana Grlića Radmana i Karla Resslera, sudjelovali i prof. dr. sc. Roko Mišetić, prorektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, kao i Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Ova diskusija pružila je prisutnima izrazito korisne uvide u međusobnu dinamiku demografije i ekonomije u Hrvatskoj, te približila izazove i perspektive koje taj međuodnos donosi sa sobom.
 

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.